PočetnaVestiŽigmanov: Hrvatska stranka spremna da uđe u Vladu Srbije

Žigmanov: Hrvatska stranka spremna da uđe u Vladu Srbije

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine Tomislav Žigmanov rekao je da je ta stranka spremna da uđe u novu srpsku vladu “pod uslovom da se vrlo jasno iskomunicira agenda i okviri rada buduće vlade pred kojom su brojni izazovi”, piše zagrebački Večernji list.

„DSHV se zalaže za nastavak evropskih integracija, vladavinu prava, funkcioniranje institucija, slobodu medija, politiku uključivanja nacionalnih manjina u društvo i institucije… To su naša stajališta i, ako budemo deo parlamentarne većine, želimo da se radi na tim područjima“, rekao je Žigmanov.

Kako prenosi Hina Žigmanov je naveo i da DSHV ne insistira na tome da ima ministra, ali želi da bude uključen u neko od identitetskih područja poput društvenih delatnosti gde bi mogao da utiče na manjinska prava, obrazovanje i slično.

List piše da iako su sve glasnije priče da postoji realna mogućnost da DSHV postane deo parlamentarne većine u Srbijii Žigmanov kaže da se „o tome još ništa ne zna niti je bilo razgovora o tome“.

Iako čelnik Hrvata u Srbiji o tome ne želi da razgovara, jasno je da će predsednik Srbije Vučić odlučiti ne samo o tome ko će biti budući mandatar nego i o tome ko će voditi koje ministarstvo, pa i o tome šta se u celoj toj priči može ponuditi Hrvatima u Srbiji, piše Večernji list.

Ako budući razgovori budu pozitivni, iz Beograda će Briselu biti upućena snažna poruka da su spremni za nastavak pregovora, razvijanje međunacionalnih odnosa i smirivanje napetosti s Hrvatskom, dodaje Večernji list.

Pratite nas

Najčitanije

Slične vesti