PočetnaVestiPolitikaVučić o izborima: Pristali smo na niz stvari, Priština tražila priznanje Kosova

Vučić o izborima: Pristali smo na niz stvari, Priština tražila priznanje Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su Srbi sa KiM na sastanku predložili da se izađe iz svih institucija Kosova zbog odbijanja da im se na toj teritoriji omogući glasanje na srpskim parlamentarnim i predsedničkim izborima 3. aprila. Vučić je rekao da ih je zamolio da odustanu od toga, na šta su oni pristali, ali i obećao da će imati ponovo razgovore “8. ili 9. aprila”. Predsednik Srbije rekao je i da očekuje da ambasadori Kvinte “osude ponašanje Prištine”.

„Imali smo sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, razgovarao sam sa Srbima s Kosova, sa ambasadorima Kvinte, sa ambasadorom Ruske Federacije u Beogradu i otpravnikom poslova kineske ambasade. Najpre smo na sednici Saveta razmatrali sve političke, ekonomske i socijalne aspekte ukrajinske krize i problema s kojima se suočavamo, podelili zadatke, u najboljoj veri i nadi da možemo da ublažimo sve posledice krize koja je zahtevna, ugovorimo dodatne količine nafte za naše rezerve, dogovorili smo dodatne količine mleka u prahu, koje nam kreće iz jedne od zemalja EU, hiljade tona“, rekao je Vučić.

Kako je dodao, u drugom delu sednice, u razgovoru sa Srbima s KiM, bilo je reči o odluci Albanaca da ne dozvole održavanje izbora 3. aprila, i o posledicama takvog čina.

“I to nije samo pitanje da li će Srbi moći da glasaju, to nije pitanje ko bi od političara dobio najveći podršku, već je to pitanje i bezbednosti, pitanje političlkog opstanka Srba na KiM i pitanje egzistencije Srba. I Bisljimi i drugi su govorili kako nije tačno da su Albanci odbili, želim da vas obavestim koliko smo mi činili, na šta smo sve pristali, i na kraju nisu hteli da prihvate, jer su od nas tražili de fakto pristanak na nezavisnost Kosova”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da ništa od toga što je srpska strana predložila, za Albance nije bilo dovoljno.

“Pristali smo da ubacimo da se pita Kosovo za saradnju da omogući OEBS-u, i da se stavi oficir za vezu srpske vlade. Ništa od toga im nije bilo dovoljno. Mi smo se konsultovali sa našim ekspertima, to nije značilo priznanje nezavisnosti. Pristali smo na niz besmislenih stvari samo da bi Srbi mogli da izađu i glasaju, ali su oni tražili samo jedno – da Srbija prizna nezavisnost Kosova”, kazao je Vučić.

Kaže i da je nakon razgovora sa Srbima “prvi put imao neusaglašene stavove”.

“Dužan sam da prenesem precizno šta se dešavalo i da po prvi put nismo mogli da imamo dogovorene i usaglašene aktivnosti. To ne znači da između nas postoje neke netrpeljivosti, već sam zamolio naše Srbe sa KiM, zamolio sam ih za strpljenje, da izbrojimo do 10, da se smirimo… zamolio sam ih da razmisle i da poveruju mom iskustvu, mom političkom nosu i trenutka u kojem se nalazimo”, kazao je.

Prema njegovim rečima, Srbi s Kosova su predložili da se izađe iz svih kosovskih institucija.

Pratite nas

Najčitanije

Bocan-Harčenko Vučiću preneo poruku Lavrova

11. dan protesta Srba

Vjosa priznala: Pukla tikva?

1 KOMENTAR

Comments are closed.

Slične vesti