PočetnaVestiUkrajina dobila bitku za Harkov, intenzivne borbe u Donbasu

Ukrajina dobila bitku za Harkov, intenzivne borbe u Donbasu

Rat u Ukrajini, 80. dan. Analizičari iz SAD navode da je Ukrajina uspela da odbrani Harkov. Guverner Luganske oblasti je rekao da se u regionu Donbasa vode intenzivne borbe, a da ruska strana trpi velike gubitke. Predsednik Zelenski je u obraćanju rekao da se vode kompleksni pregovori o evakuaciji ranjenih iz Azovstala uz pomoć „uticajnih posrednika“. On je optužio Rusiju da preti glađu desetinama zemalja.

10:27

Ukrajinski obaveštajac: Rat će biti gotov do kraja godine

General major Kirilo Budanov, šef ukrajinske vojne obaveštajne službe, rekao je da će prekretnica rata u Ukrajini biti sredinom avgusta, a da će se rat završiti do kraja ove godine.

 

Kao reuzlat toga obnovićemo moć Ukrajine na svim našim teritorijama koje smo izgubili, uključujući Donbas i Krim, kazao je Budanov u intervjuu za Skaj njuz.

 

Dodao je da će gubitak rata dovesti do državnog udara u Rusiji, a za predsednika Vladimira Putina kaže da je već uzdrman. Dodao je da je Putin u veoma lošem zdravstvenom stanju, ali ove tvrdnje nije potvrdio bilo kakvim dokazima.

09:53

Intenzivne borbe u Donbasu

Intenzivne borbe u toku su u regionu Donbasa, na istoku Ukrajine, naveo je na Fejsbuku ukrajinski guverner Luganske oblasti Sergij Gajdaj. On je dodao da na ruskoj srani ima brojnih gubitaka u opremi i ljudstvu.

 

“To je užas, ali oni i dalje pokušavaju da dostignu ciljeve. Iz presretnutih (telefonskih poziva) saznali smo da je ceo bataljon odbio da napadne jer vide šta se dešava”, dodao je Gajdaj.

 

Ukrajinski zvaničnik je rekao da je u poslednjem ruskom bombardovanju luganskog regiona uništeno 50 kuća. Uništene kuće nalazile su se oko Popasna i Lisičansk regiona, rekao je šef vojne administracije Luganska.

 

“Njima ne trebaju ljudi i njihove kuće, njima treba samo teritorija koju pretvaraju u pustinju”, dodao je zvaničnik.

09:23

Izvestilac EP: Putin gubi rat, nije dobro da ga Srbija podržava

Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

U intervjuu za dnevni list “Nova”, bivši premijer Litvanije i izvestilac Evropskog parlamenta za dijalog s Moskvom Andrius Kubilius rekao je da srpska politička elita mora da shvati da predsednik Rusije Vladimir Putin, gubi rat i da je vreme da se svrstaju na pravu stranu. On je dodao da Srbija mora da jasno definiše svoju političku poziciju, jer će mnogi ubuduće stav o našoj zemlji formirati na osnovu toga kako se ponašala u prethodnom periodu. Opširnije na linku.

08:59

Kompleksni razgovori o evakuaciji iz Azovstala

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, Marijupolj je pod vatrom, a u čeličani Azovstal u tom gradu, poslednjem uporištu ukrajinskih snaga, fnalazi se veliki broj ranjenih, koji treba da se evakuišu.

 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u petak uveče da se kompleksni pregovori kako bi se obavila evakuacija teških ranjenika i medicinskog osoblja.

 

Dodao je da Kijev koristi uticajne posrednike u pregovorima, ali nije otkrio više detalja.

08:59

Zelenski: Rusija preti svetu glađu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je u svom obraćanju u petak uveče rekao da blokada ukrajinskih luka na Crnom moru može da dovede do globalne krize kada je hrana u pitanju.

 

On je ponovio svoje ranije tvrdenje da blokada luka predstavlja strateššku nameru Moskva da izazove haos, optužujući ruske zvaničnike da otvoreno prete glađu desetinama država.

08:56

Ukrajina odbranila Harkov

Američki Institut za studije rata saopštio je da je Ukrajina najverovatnije dobila bitku za Harkov i da postoje podaci da se Rusi povlače iz ofanzive na taj grad.

 

U svojim poslednjim procenama konflikta, analitičari Instituta za rat kažu da je Rusija sprečena u nameri da opkoli drugi po veličini grad u Ukrajini, i da je za sada odustala od te namere.

 

Harkov, koji se nalazi na severo-istoku zemlje, nekada se naziva grad tvrđava, a tokom ovog rata zaslužio je svoje ime, navodi BBC.

 

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, zauzimanje grada je bilo jedan glavnih ciljeva ruskih snaga.

 

Američki Institut navodi da su ukrajinske snage potisnule ruske do granice, ali da za sada ne može da se govori o potpunom povlačenju Rusa, kao ono koje se desilo iz predgrađa Kijeva kada su potpuno napustili tu oblast.

Pratite nas

Najčitanije

Komentari

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Slične vesti