PočetnaVestiRegionDodik: BiH nije iza inicijative o Srebrenici, nego Alkalajeva NVO

Dodik: BiH nije iza inicijative o Srebrenici, nego Alkalajeva NVO

Milorad Dodik obavestio je Generalnu skupštinu UN da BiH ne stoji iza inicijative da UN usvoji rezoluciju u kojoj se “osuđuje genocid u Srebrenici”.

Razlog je jer o tome u BiH ne postoji konsenzus, rekla je Dodikova savetnica Ana Trišić Babić.

Babićeva je istakla da je Dodik u pismu predsedniku Generalne skupštine UN Abduli Šahidu naveo da u vezi sa tim nije razgovarano, odnosno da je to lažno predstavljanje, prenosi RTRS.

Ona je precizirala za “Glas Srpske” da je još krajem maja nevladina organizacija pod nazivom “Radna grupa za BiH” uputila u UN sporni predlog rezolucije, te da je problem što stalna misija BiH u Njujorku, koju predvodi Sven Alkalaj, a na osnovu instrukcija ministra inostranih poslova u Savetu ministara Bisere Turković, predstavlja tu njihovu inicijativu kao zahtev BiH.

Babićeva navodi da je Dodik u pismu Šahidu istakao da “Alkalaj ima krivične prijave zbog antiustavnog ponašanja, te da svi ti navodi na kojima insistiraju vode ka previranju”.

“Jednostavno je u pismu naveo da iza sveg tog delovanja ne stoji BiH”, istakla je Babićeva.

Prema njenim riječima, svi ti pokušaji sada u proceduri da sporni dokument završi na dnevnom redu kako bi o njemu glasale zemlje članice UN na Generalnoj skupštini.

Turković zvala UN

Po nalogu šefice diplomatije BiH Bisere Turković, stalni predstavnik te države u Ujedinjenim nacijama Sven Alkalaj dobio je nalog da se dodatno angažuje kako bi se rezolucija o “genocidu” u Srebrenici što pre našla na dnevnom redu Generalne skupštine.

Tim dokumentom, za koji zvanično Sarajevo već duže lobira po hodnicima na Ist Riveru, zahteva se da 11. jul bude “međunarodni dan sećanja na genocid”, da se najstrože kažnjava svako negiranje, pa čak i da se u školski program ubace lekcije o svemu što se dešavalo 1995. godine.

Kako “Novosti” saznaju, Banjaluka je odmah poslala pismo državama članicama UN, u kojem srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik ističe da Alkalaj nema ovlašćenja za vođenje spoljne politike i da stalno zloupotrebljava položaj na kojem se nalazi. Navodi se i da mu je integritet značajno opao nakon što je protiv njega podignuta krivična prijava u Sudu BiH, a zbog antiustavnog delovanja tokom mandata.

Prema našim saznanjima, inicijativu o rezoluciji u UN nedavno je poslala nevladina organizacija “Radna grupa za BiH”, a nakon što je dokument stigao u UN, reagovala je Bisera Turković i 16. juna izdala instrukciju Alkalaju:

“Tokom sastanka sa zvaničnicima UN, kao i predstavnicima Holandije i drugih članova UN, dobili smo informaciju o pripremama nacrta rezolucije GS UN. S tim u vezi, potrebno je da se Stalna misija BiH pri UN uključi u pripreme i aktivnosti u cilju uspešne realizacije i konačnog usvajanja nacrta rezolucije”, stoji u tekstu Novosti.

Pratite nas

Najčitanije

Nenad Lalatović preuzima Rad

Komentari

Slične vesti