PočetnaVestiPolitikaVučić: Mladi od 16 do 29 godina dobiće od države pomoć od...

Vučić: Mladi od 16 do 29 godina dobiće od države pomoć od 100 evra

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je na godišnjoj konferenciji za novinare da će 1. februara mladi od 16 do nepunih 30 godina dobiti pomoć od 100 evra.

To je, prema rečima Vučića, oko 1,5 miliona osoba.

 

Oni koji ispunjavaju taj kriterijum, imaće pravo da se prijave od 15. do 30. januara, a 1. februara će im na račun leći 100 evra u dinarskoj protivrednosti.

“Potrebno je da se prijave, ostave broj lične karte i broj računa i novac će leći 1. februara”, kazao je Vučić.

On je najavio i pomoć od 10.000 dinara za sve zdravstvene radnike od 15. januara, kao i pomoć penzionerima od 20.000 dinara.

“To je sve ukupno oko tri miliona ljudi koji će dobiti finansijsku pomoć”, rekao je Vučić.

 

Predsednik Srbije izjavio je i da će, prema “fleš proceni”, Srbija završiti godinu sa rastom od 7,5 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Vučić je rekao da će stopa javnog duga iznositi 56,9 odsto BDP na nivou opšte države, bruto domaći proizvod države ove godine biće 53 milijarde evra, dok se naredne godine očekuje “gotovo 58 milijardi evra”.

Strane direktne investicije iznosiće 3,6 milijardi evra, dodao je Vučić i istakao Srbija ima 16,5 milijardi evra bruto deviznih rezervi, odnosno 13,9 milijardi neto.

Vučić je rekao da Srbija ima 37,3 tone zlatnih rezervi, da je tokom 2019. i 2020. godine kupljeno 12 tona zlata, koje su – sa još jednom tonom pronađenom u Londonu – prebačene u trezore Narodne banske Srbije.

Minimalna zarada iznosiće 35.000 dinara, povećanje plata u javnom sektoru je između sedam i osam odsto, penzije 5,5 odsto plus podrška od 20.000 dinara, najavio je Vučić.

“Glasajte na referendumu”

Vučić je na konferenciji za novinare pozvao građane da izađu i glasaju na referendumu o ustavnim promenama u delu pravosuđa, naglašavajući da to nije partijski ili politički referendum.

“To je važno za budućnost zemlje jer moramo da kažemo sebi – hoćemo li da nastavimo evropski put, ali mnogo važnije je – hoćemo li zaista da pokušamo da imamo nezavisno sudstvo i samostalno tužilaštvo”, istakao je Vučić.

Vučić želi polufinale u Kataru

“Moja želja za 2022. godinu, a upućujem je selektoru Draganu Stojkoviću i fudbalerima, da u drugoj polovini godine uđemo u polufinale Svetskog prvenstva u fudbalu, rekao je  predsednik Srbije.

On je podsetio na svoju prognozu uoči utakmice Portugal – Srbija, na kojoj je nacionalni tim izborio plasman na Svetsko prvenstvo u Kataru i rekao da je taj meč prerastao u “veličanstvenu pobedu”.

 

Pratite nas

Najčitanije

Komentari

Slične vesti