PočetnaVestiFrancuski ministar za pristup Zapadnog Balkana EU i usklađivanje sa sankcijama

Francuski ministar za pristup Zapadnog Balkana EU i usklađivanje sa sankcijama

Francuski ministar za evropska pitanja Kleman Bon izjavio je, povodom Zapadnog Balkana, čiji će lideri sutra učestvovati na samitu sa liderima EU u Briselu, da je neophodno što je moguće brže pristupanje tih zemalja Uniji.

Bon, koji je govorio pred Evropskim parlamentom, istakao je da je važno da se te zemlje pridržavaju vrednosti Unije.

„Ali neophodno je pridržavanje vrednostima EU, posebno usklađivanje sa našim politikama sankcija“, upozorio je Bon, čija zemlja je aktuelna predsedavajuća EU.

On je govorio u osvrtu na Srbiju, zemlju kandidata za članstvo, ali koja se nije pridružila sankcijama evropske dvadesetsedmorice Rusiji zbog njene ofanzive protiv Ukrajine, navodi agencija Frans pres.

Bon je izrazio uverenje da će na samitu evropske dvadestsedmorice u četvrtak biti postignut konsenzus i dodeljen status kandidata Ukrajini.

“Verujem i nadam se da ćemo biti u stanju da već od ovog evropskog samita postignemo konsenzus i damo očekivan signal, dodele statusa kandidata, koji se ne treba mešati sa momentalnim pristupanjem, rekao je francuski ministar u obraćanju Evropskom parlamentu.

U Briselu se sutra održava sastanak lidera EU i Zapadnog Balkana, na kome će se razgovarati o napretku u EU integracijama i izazovima koji proističu iz ruske agresije na Ukrajinu, najavila je Unija.

Sastanak EU-Zapadni Balkan održava se uoči samita lidera Unije, na kome će se odlučivati o dodeljivanju statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji.

Pratite nas

Najčitanije

Komentari

Slične vesti