PočetnaVestiDruštvoZorana Mihajlović: Lojalnost bez struke donosi propast, strahovladu i korupciju

Zorana Mihajlović: Lojalnost bez struke donosi propast, strahovladu i korupciju

 

Izbor direktora u velikim sistemima nigde nije lišen politike i to nije slučaj samo u Srbiji, ali je potrebno da postoji i znanje, stručnost i marljivost, a ne samo lojalnost, jer lojalnost bez struke donosi propast, strahovladu i predstavlja odlično tle za korupciju, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović za Novi magazin.

Mihajlović je u intervjuu ocenila da se javna preduzeća ponašaju kao države u državi, da smena direktora mora biti početak, a ne kraj, kad je reč o temeljnim promenama koje su potrebne u EPS i da je odgovornost za lošu organizaciju, nedovoljne zalihe uglja i neblagovremene remonte isključivo na neodgovornoj grupi ljudi koji su upravljali EPS-om, na čelu sa direktorom, saopštilo je to ministarstvo.

 

„Ono što se dogodilo u EPS-u je mnogo više od javašluka jer je prekidom proizvodnje električne energije, kao i prekidom u napajanju električnom energijom dela stanovništva, ugrožena ne samo energetska bezbednost države, već direktno i nacionalna bezbednost zemlje“, rekla je Mihajlović.

Ocenjujući da izbor direktora u velikim sistemima nigde nije lišen politike, ali da potrebno da postoji i znanje, stručnost i marljivost, a ne samo lojalnost, postavila je i pitanje čemu su tačno lojalni, jer “lojalni državi nisu, stranci na kraju krajeva takođe nisu”.

“Čemu su onda lojalni, svojim poslovima, ličnim i lobističkim interesima”, upitala je Mihajlović.

Govoreći o korišćenju obnovljivih izvora energije, ona je ocenila da rešenje pitanja “balansiranja” nije u stopiranju energetske tranzicije, nego u gradnji novih energetskih kapaciteta, što se pre svega odnosi na reverzibilne hidroelektrane Bistrica i Đerdap 3.

“Ova oblast je toliko važna za razvoj da nije dovoljno da postoji jedan zakon u ovoj oblasti, nego bi u novoj Vladi trebalo da postoji i posebno Ministarstvo za zelenu transformaciju i energetsku efikasnost”, rekla je Mihajlović i dodala da je “važno i korisno” da se ponovo otvori razgovor na tu temu i da se vidi ko je za, ko protiv zelene energije, kao i ko je deklarativno za, ali svojim činjenjem ili nečinjenjem radi protiv zelene energije.

“Da sam ćutala niko me ne bi stavljao na naslovne strane tabloida”

Mihajlović je poručila i da iza nje “stoje rad i rezultati, to je ono što je važno i što se računa” a da “sujete, ljubomore, interesi i lobiji, koji bi da zadrže postojeće stanje ne mogu uticati na njene odluke”.

“I uvek ću se boriti protiv negativne selekcije, da loši đaci ne budu u prvim redovima, a da se dobri sklanjaju, kao što ne dozvoljavam da oni koji su loši budu jači od struke, znanja, iskustva, vaspitanja, rada”, rekla ja Mihajlović.

Kako je navela, “zna sa koliko znanja, energije i strasti radi svoj posao, zna kad nešto nije dobro i nije ministar koji ćuti i ne meša se u svoj posao, kakvih je bilo u svim vladama, pa i u ovoj”.

“Da sam ćutala i čekala da ova godina prođe, sve bi bilo bajno i niko me ne bi napadao, komentarisao kako radim i stavljao na naslovne strane tabloida”, rekla je Mihajlović.

 

Pratite nas

Najčitanije

Komentari

Slične vesti