PočetnaVestiDruštvoUN: Poslednjih nedelja 1.000 tela otkriveno u oblastima oko Kijeva

UN: Poslednjih nedelja 1.000 tela otkriveno u oblastima oko Kijeva

Šefica Saveta UN za ljudska prava Mišel Bašele rekla je da je u poslednjih nekoliko sedmica 1.000 tela otkriveno u oblasti oko ukrajinske prestonice Kijeva.

UN je potvrdila navode o kršenjima ljudskih prava od kako je počela invazija na Ukrajinu, i mnoga se mogu pripisati ratnim zločinima, prenosi BBC.

„Skala protivpravnih ubistava, uključujući i znakove pogubljenja po kratkom postupku u oblastima severno od Kijeva, šokantna je, kazala je ona Savetu za ljudska prava u Ženevi.

Dodala je da imaju informacije o 300 takvih ubistava, ali da će broj nastaviti da raste jer se pojavljuju novi dokazi.

“Ova ubistva civila kako se ispostavlja često su namerna, izvršena iz snajpera ili od strane vojnika. Civili su ubijani kada su prelazili ulicu ili napuštali skloništa u potrazi za hranom i vodom. Drugi su ubijani dok su bežali u svojim vozilima. Nenaoružani lokalci su ubijani jer su ruski vojnici sumnjali da pomažu ukrajinskim snagama ili su bili potencijalna pretnja, a neki su bili i mučeni pre ubistva”, kazala je Bašele.

Savet UN za ljudska prava će odlučiti u četvrtak da li će tražiti od zvaničnika da sprovedu punu istragu o događajima koji su se desili u Kijevu i drugim regionima u februaru i martu, prenosi novinska agencija Rojters.

Sve o događajima u Ukrajini čitajte u našem BLOGU ili na stranici Rat u Ukrajini.

Pratite nas

Najčitanije

Komentari

Slične vesti