PočetnaVestiDruštvoMišel uoči posete Beogradu: Proces proširenja EU mora da bude efikasniji

Mišel uoči posete Beogradu: Proces proširenja EU mora da bude efikasniji

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel u četvrtak dolazi u Beograd, a danas je, uoči posete Zapadnom Balkanu, pred Evropskim ekonomsko-socijalnim komitetom rekao da proces proširenja treba da bude efikasniji i da stvori novi zamah koji će podstaći reforme.

Kako se navodi u saopštenju Delegacije EU, Mišel je rekao da bi rešenje moglo da leži „u progresivnoj i postepenoj integraciji, već tokom procesa pristupanja“.

„Na primer, kada neka zemlja ispuni neophodne standarde u datom sektoru, mogla bi aktivno da učestvuje i da ima savetodavni glas u radu Saveta ministara, zavisno od agende. Zemlja bi se postepeno integrisala u akcije EU kako se bude potvrđivala njena usaglašenost sa pravnim tekovinama Unije“, rekao je Mišel.

Kako se navodi, on je istakao da kada zemlja dostigne određena merila, imala bi koristi od pristupanja evropskim programima i fondovima EU koji nude konkretne koristi njenim građanima.

“Mehanizmi reverzibilnosti bi takođe trebalo da se integrišu u proces, pa ako zemlja nazaduje u pogledu vladavine prava, određene beneficije bi bile povučene”, dodao je Mišel.

Kako se navodi, Mišel će sutra posetiti Naučno-tehnološki park u Beogradu i prisustvovaće potpisivanju zajedničkog projekta koji finansiraju Evropska unija sa 41,5 miliona evra i Svetska banka zajmom od 43 miliona evra za podršku istraživanju, inovacijama i preduzetništvu u Srbiji.

Posle posete Beogradu, predsednik Evropskog saveta putuje u Bosnu i Hercegovinu i Albaniju.

“Sastanak lidera EU i Zapadnog Balkana 23. juna u Briselu”

Šarl Mišel je objavio da će u junu organizovati sastanak lidera zapadnobalkanske šestorke sa šefovima država ili vlada članica EU.

Mišel je na svom sajtu naveo da će šest lidera sa Zapadnog Balkana pozvati da dođu u Brisel 23. juna, kada će biti održan i sastanak Evropskog saveta.

“Sastanak lidera EU i Zapadnog Balkana biće održan 23. juna ujutru, uoči zasedanja Evropskog saveta”, naveo je Mišel.

Dodao je da će skup organizovati u bliskoj saradnji sa Francuskom koja predsedava Evropskoj uniji, radi promovisanja jače interakcije između EU i Zapadnog Balkana.

Mišel pozvao na stvaranje Evropske geopolitičke zajednice

Šarl Mišel je pozvao na stvaranje “Evropske geopolitičke zajednice”, sa ciljem produbljivanja saradnje u suočavanju sa zajedničkim izazovima u Evropi.

“Pozivam na stvaranje Evropske geopolitičke zajednice. Cilj je jačanje konvergencije i produbljivanje operativne saradnje radi suočavanja sa zajedničkim izazovima, mira, stabilnosti i bezbednosti na našem kontinentu”, rekao je Mišel na sednici Evropskog ekonomskog i socijalnog odbora.

Na sednici tog savetodavnog tela EU, Mišel je kazao i da će predložiti organizovanje konferencije “oko ili posle leta”, koja će okupiti lidere EU i zainteresovanih partnerskih zemalja “kako bi razgovarali o konkretnim opcijama za taj novi zajednički projekat”.

Pratite nas

Najčitanije

Komentari

Slične vesti