PočetnaTurizamU Hrvatskoj naplaćuju i kupanje u moru: Ovo je iznos koji svaka...

U Hrvatskoj naplaćuju i kupanje u moru: Ovo je iznos koji svaka osoba mora da plati

Izvor: Tanjug, 08.08.2023.

Na delovima hrvatskog Jadrana ove godine naplaćuju i korišćenje plaže, odnosno kupanje u moru, pa tako, na primer, “dnevni boravak” u kampu “Mlaska” u opštini Sućuraj na ostrvu Hvaru, košta dva evra, piše danas splitska Slobodna Dalmacija.

“Da smo korisnici kampa – u redu, treba naplatiti nešto što je pod koncesijom, ali koliko mi je vidljivo na dostupnim internet stranicama, taj kamp uopšte nema koncesiju na plažu, a kamoli koncesiju koja uključuje naplatu korištenja kupališta i mora”, ispričala je jedna žena za splitski dnevnik.

Ona kaže da bi čak i shvatila da su možda hteli da joj naplate parkiranje automobila, koji uopšte nije bio parliran u kampu, već ispred na makadamu.

“Rečeno mi je da moram da platim tri dnevne karte za kupanje na plaži, za tri odrasle osobe”, navela je ona. Pojašnjava da nije reč ni o ležaljki, ni o suncobranu ili, pak, parkingu, već cena od dva evra “po glavi”, za kupanje na plažzi”, rekla je ova čitatejka Slobodne, čiji su podaci poznati redakciji.

Ona je, dodaju, ovo neugodno iskustvo doživela na istočnoj strani ostrva, u Sućurju, a na računu koji je dobila usluga je navedena “dnevni boravak”, bez daljih pojašnjenja.

“Koji boravak, šta to naplaćuju? Korištenje plaže? Po kojem to zakonu mi neko ko ima kamp može naplatiti korištenje kupališta? Budući da plan za koncesiju i gospodarenje tim područjem nisam nigde našla u službenim dokumentima, a koliko sam doznala oni koncesiju ni nemaju – navodi sagovornica Slobodne.

Šta im je naplaćeno i po kom osnovu se navodi, jer prema Planu upravljanja pomorskim dobrom Opštine Sućuraj i utvrđenim granicama pomorskog dobra iz novembra 2008. godine, dozvole za korištenje ležaljki (35 komada), suncobrana (30 komada), aqua parka, škrinja za sladoled, podmornice za razgledavanje morskog dna, jedrilica i brodica na vesla, štandove za prodaju rukotvorina, kiosk, ugostiteljske terase i drugo. izdate su za uvalu Mlaska, ali se nigde ne navodi i plaćanje “dnevnog boravka”, piše list i dodaje da su stoga upit uputili firmi “Sućuraj” u čijem okviru posluje kamp “Mlaska”, a odgovor će objaviti kada ga dobiju.

Pratite nas

Najčitanije

Slične vesti