PočetnaKulturaSexon tužio RTS, Neleta Karajlića i Stefana Milenkovića: Neovlašćeno izveli i kičerajski...

Sexon tužio RTS, Neleta Karajlića i Stefana Milenkovića: Neovlašćeno izveli i kičerajski izmenili moje pesme

Muzičar Davor Sučić, poznatiji kao Sejo Sexon, podneo je tužbu protiv Radio televizije Srbije, Nenada Jankovića, alijas Neleta Karajlića i Stefana Milenkovića.

Frontmen Zabranjenog pušenja odlučio je da tuži RTS, Karajlića i Milenkovića zbog povrede autorskog prava. U tužbi podnetoj danas pred Višim sudom u Beogradu Sučić, kojeg zastupa advokat Aleksandar D. Porubović tvrdi da je došlo do povrede negovo autorskog prava i na ime odštete traži 400.000 dinara.

Tužilac, kako se navodi u podnesku (dostupan na ovom linku), autor je muzičkih dela „Posljednja oaza“, „Zvijezda nad Balkanom“, „Hadžija il’ bos“, „Balada o Pišonji i Žugi“ i „Ibro Dirka“, što je zavedeno i u bazi SOKOJ-a (organizacije koja se bavi zaštitom autorskog prava u muzici). A sva ta dela izvedena su na koncertu Rock el Clasico, koji je održan 21. juna prošle godine na Tašmajdanu u Beogradu. Na koncertu su glavni izvođači bili Karajlić i Milenković, a RTS je taj nastup snimio i emitovao u okviru novogodišnjeg programa 3. januara ove godine.

Foto: Privatna arhiva

Takvim postupanjem, kako se navodi u tužbi Višem sudu, okrivljeni su povredili zakonom definisana prava tužioca, kao autora navedenih kompozicija.

Nakon podnošenja tužbe oglasio se i menadžment Zabranjenog pušenja koji u saopštenju konstatuje da iako je pre više od 15 dana frontmen grupe Sejo Sexon ukazao na brojne slučajeve zloupotrebe svojih autorskih prava, „i dalje svedočimo njihovom kršenju“, zbog čega se obratio sudu, kao i zbog, ne samo neovlašćenog izvođenja pesama na beogradskom Tašmajdanu, već i zato što su „nakaradno i kičerajski potpuno izmenili prvobitni duh dela“.

– Budući da su za navedeni koncert prodavali ulaznice, na taj su način bez dozvole autora prodavali dotični projekat kao svoj i na taj način grubo zloupotrijebili autorsko djelo. Istovremeno su Radioteleviziji Srbije ustupili prava za snimanje koncerta i tu je snimku naknadno Radiotelevizija Srbije, isto tako bez dozvole autora, emitirala u svom programu, a zatim podigla na svoj Jutjub kanal te monetizirala, što znači da trenutno Radiotelevizija Srbije bez ikakve dozvole autora ostvaruje financijsku dobit korištenjem ukradenog autorskog djela – navodi se, između ostalog u saopštenju, koje je preneo Klix.ba.

Dodaje se i da pregledom snimka, na odjavnoj špici su „vrlo pedantno pobrojani svi koji su učestvovali u realizaciji, od izvođača, tehničara, do kamermana, a jedini koji nigde nije spomenut je upravo Sejo Sexon, autor više od 70 odsto autorskog materijala sa snimljenog koncerta“.

Za sada grupa Zabranjeno pušenje, osim ove tužbe neće podizati nove, ali ako se „ovakva praksa neovlašćenog korišćenja autorskog dela nastavi, svaki pojedini slučaj biće prosleđen advokatima na postupanje“, upozorava menadžment, ali apeluje na oprez i svih drugih organizatora koncerata u zemlji i inostranstvu jer će preduzeti pravne mere i protiv zloupotrebe zakonski zaštićenog imena grupe, kao i autorskih dela registrovanih u agencijama SOKOJ, AMUS i HDS-ZAMP.

Tužilac se obavezuje da će eventualn odosuđenu naknadu ravnopravno podeliti udruženjima u BiH i Srbiji.

Pratite nas

Najčitanije

Slične vesti