PočetnaVestiSvetSenegalske vlasti prekinule pristup mobilnom internetu usred nemira

Senegalske vlasti prekinule pristup mobilnom internetu usred nemira

A riot police member holds his weapon as people walk during clashes with supporters of Senegal opposition leader Ousmane Sonko after Sonko was sentenced to prison, in Dakar, Senegal, June 3, 2023. REUTERS/Zohra Bensemra

Senegalska vlada privremeno je suspendovala mobilni internet posle višednevnih smrtonosnih sukoba policije i pristalica opozicionog lidera Usmana Sonka.

Ministarstvo za komunikacije, telekomunikacije i digitalnu ekonomiju saopštilo je da će zbog širenja „subverzivnih poruka u kontekstu javnih nereda na određenim lokalitetima“, mobilni interfon biti suspendovan u određenim vremenskim periodima.

Ta odluka usledila je posle nekoliko dana sukoba širom zapadnoafričke zemlje.

Sukobi su izbili u četvrtak, nakon što je Sonko osuđen za korupciju, ali je oslobođen optužbi za silovanje žene koja je radila u salonu za masažu i od njega dobijala pretnje smrću.

Sonko, koji nije prisustvovao suđenju u Dakaru, osuđen je na dve godine zatvora. Njegov advokat je rekao da još nije raspisana poternica za njim.

Sonko je bio treći na predsedničkim izborima u Senegalu 2019. i popularan je među mladima u zemlji. Njegove pristalice tvrde da su njegovi pravni problemi deo nastojanja vlade da mu onemogući kandidaturu na predsedničkim izborima 2024.

Sonko, koji se smatra glavnom konkurencijom predsednika Makija Sala, pozvao je Sala da javno izjavi da se neće kandidovati za treći mandat. Sonko se posle presude nije oglašavao.

Međunarodna zajednica pozvala je vladu Senegala da smanji tenzije.

Vlada je već suspendovala pristup nekim sajtovima društvenih medija, kao što su Fejsbuk, Votsap i Tviter, za koje je ocenila da se koriste za podsticanje nasilja.

Vlasti su navele da će preduzeti sve neophodne mere da obezbede zemlju.

„Želeo bih da uverim narod Senegala da će se država suočiti sa kakvim god napadima da imamo“, rekao je ministar unutrašnjih poslova Antoan Feliks Abdulaje Diom.

Prema njegovim rečima, oko 500 ljudi je uhapšeno širom zemlje, uključujući „one koji pripadaju političkim strankama, kao i one koji samo pokušavaju da uplaše ljude“.

Grupe za ljudska prava osudile su ponašanje vlasti, smatrajući da sprovodi proizvoljna hapšenja.

Pratite nas

Najčitanije

Slične vesti