PočetnaVestiSelaković: Srbiji odgovara da se što je više moguće govori o Kosovu...

Selaković: Srbiji odgovara da se što je više moguće govori o Kosovu i Metohiji

Interes Srbije je da se da se što je moguće više na SB UN govori o Kosovu i Metohiji, kazao je srpski ministar spoljnih poslova. To je jedna od retkih prilika kada može da se čuje naš stav o tome šta se dešava na Kosovu i Metohiji. Ja sam tu priliku iskoristio.

U jutarnjem programu Pink-a, sumirao je utiske nakon jučerašnje sednice na kojoj su se on i njegova kosovska koleginica po prvi put predstavili u svojstvima ministara spoljnih poslova.

Govoreći o intervenciji ruskog predstavnika da se iz video kadra ukloni kosovska zastava kada je Gervala govorila, a što nije učinjeno ipak iako je sednica na kratko i prekinuta, Selaković kaže da je Srbiji bilo korisnije juče da istrpci.

„Sednica je mogla da bude prekinuta, ali to Srbiji ne bi odgovaralo. Zato smo istrpeli to što oni nazivaju svojim tzv. državnim simbolima, ali je važno ono što je na samoj sednici rečeno“, naveo je Selaković, dodajući:

„Ovde je mnogo važnije od te tehničke strane, ono što je suština. Dakle ta sednica SB UN poslužila je još jednom kao prilika da upoznamo sve članice SB o aktuelnoj situaciji na KiM i da se govori otvoreno o svim problemima o kojima ne govori čak ni izveštaj“.

Selaković je inače i juče istakao da se Srbija ne slaže sa ocenom u izveštaju o tome da je situacija na Kosovu stabilna, sa nekolicinom incidenata.

I danas je izlistao iste argumente za ono što se vidi kao politički i bezbednosno nestabilna situacija, kao i tokom svog jučerašnjeg izlaganja – brisanje iz spiska 140.000 Srba, pretres i zastrašivanje lekara u Šrtrpcu zbog vakcina, fizički napadi na srpsko stanovništvo, uključujući napade i na povratnike, među kojima je i porodica na koju se nasrće već sedam puta, dok je procenat održivog povratka na Kosovo od 1,9% i dalje zvanično najniži prema UN podacima, te konačno što se 212.995 građana sa Kosova i Metohije i dalje vode kao interno raseljena lica u Srbiji.

„Ali, bez obzira na to oni svaku priliku iskoriste da optuže Srbe za sve, od prozivanja za silovanje, genocid, proterivanja, a imate situaciju da je 212.995 naših sunarodnika još uvek u kategoriji interno raseljenih lica“, naveo je Selaković, dodajući: „Salvu laži, neutemeljenih konstatacija optužbi da smo fašisti, nacisti, kao da smo mi imali Skenderbeg diviziju, kao da su naši preci učestovalu u nacističkih operacijama“.

„Predstavnici Prištine koriste svaki međunarodni forum da pomenu stotinama puta jednu laž koja se tiče silovanja 20.000 Albanki od strane Srba i oni to svugde ponavljaju. A vi imate zvaničan izveštaj Verifikacione komisije osnovane 2018. sa 1414 prijava od čega je registrovano 912 kao utemeljenih slučajeva“.

Srbija će da nastavi da se bori i da čuva „tu teško za čuvanje poziciju Srbije“. Nikola Selaković sutra putuje u Moskvu gde će se sastati sa predstavnicima Dume, ruskim ministrom spoljnih poslova, moskovskim patrijarhom, a posle toga ide u Teheran gde se sastaje sa predsednikom Irana i šefom parlamenta.

Pratite nas

Najčitanije

Komentari

Slične vesti