PočetnaVestiRusija zahteva: Hitno; "Ne sme se sakriti od javnosti"

Rusija zahteva: Hitno; “Ne sme se sakriti od javnosti”

Prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski potvrdio je zahtev Moskve da se 11. avgusta održi sastanak Saveta bezbednosti UN.

Na sastanku bi se razgovaralo o pitanju ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje.

„Potvrđujem. Zatražili smo sastanak o ukrajinskom granatiranju nuklearne elektrane Zaporožje . Ovo pitanje zahteva detaljan razgovor sa našim kolegama iz Saveta bezbednosti. Ukrajinske provokacije ne smeju se sakriti od javnosti “, napisao je ruski zvaničnik na svom Telegram kanalu, komentarišući informacije koje je ranije objavio anonimni izvor u Ujedinjenim nacijama, prenosi TAS S.

U martu 2022. godine, ruske snage su zauzele Zaporožje, najveću nuklearnu elektranu u Evropi sa šest reaktora koji su u aktivni, a postrojenje sada radi sa 70 odsto svojih kapaciteta.

Moskva i Kijev se međusobno optužuju za granatiranje nuklearne elektrane Zaporožje, a portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova rekla je u ponedeljak da Kijev drži celu Evropu kao taoca granatiranjem ovog postrojenja.

Ruska vojno-civilna uprava Energodara, gde je nuklearna elektrana, saopštila je da je “kijevski režim 7.avgusta ispalio raketu Uragan kalibra 220 mm sa kasetnom bojevom glavom, čiji su delovi oštetili upravne zgrade i okolnu teritoriju spremišta ” i da je pre toga ukrajinska vojska bombardovala Zaporožje 5. i 6. avgusta.

Rusija očekuje da generalni sekretar UN Antonio Gutereš preduzme korake kako bi se omogućila poseta predstavnika Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) nuklearnoj elektrani u Zaporožju, saopštio je juče predstavnik ruskog ministarstva za neširenje i kontrolu oružja Igor Višnjevski.

Ukrajinski ambasador pri IAEA Jevgenij Cimbaljuk rekao je u ponedeljak da ruske snage žele da izazovu nestanak struje u južnoj Ukrajini granatiranjem njenog nuklearnog kompleksa u Zaporožju.

On je, takođe, pozvao IAEA da obiđe postrojenje u Zaporožju ovog meseca.

U planu proruskih vlasti je da se deo električne energije proizvedene u Zaporožskoj elektrani usmeri na Krim, navodi TAS S.

Pratite nas

Najčitanije

Komentari

Slične vesti

Danas oblačno i veoma vetrovito, do 12 stepeni

Danas oblačno sa kišom i snegom