PočetnaVestiDruštvoRepublički štab za vanredne situacije: Voda nije kontaminirana amonijakom

Republički štab za vanredne situacije: Voda nije kontaminirana amonijakom

Republički štab za vanredne situacije saopštio je da su jutrošnja merenja pokazala na više mesta u Pirotu i Beloj Palanci da vazduh nije zagađen, kao i da izvorište vode Medijana ka Nišu nije kontaminirano amonijakom. Sednicom je predsedavao komandant štaba i ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, saopštio je MUP Srbije.

Vršilav dužnosti pomoćnika ministra načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić istakao je da su netačne glasine da je jedan vagon upao u Nišavu i dodao da su pripadnici Sektora za vanredne situacije i dalje na terenu, saopšteno je.

Precizirao je da su iz šina iskliznula četiri vagona i da je curenje amonijaka utvrđeno iz jednog od njih, dodavši da je na terenu intervenisalo 57 vatrogasaca sa 22 specijalna vozila i bespilotnom letelicom, kao i 25 pripadnika Policijske uprave u Pirotu.

„Na licu mesta odmah su reagovali pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova. Pripadnici Uprave saobraćajne policije odmah su zatvorili deo auto-puta, a pripadnici vatrogasno-spasilačkih jedinica intervenisali su na evakuaciji ljudi u kontaminiranom području“, kazao je Čaušić i dodao da su pripadnici policije u Pirotu preduzeli sve mere i radnje iz svoje nadležnosti.

Napomenuo je da je iz kontaminiranog područja u bolničke centre u Nišu i Pirotu prebačeno 56 lica.

Čaušić je ukazao da je odmah po izbijanju akcidenta održana sednica Štaba za vanredne situacije u Policijskoj upravi Pirot i da je proglašena vanredna situacija, kao i da su gradske službe reagovale odmah i preduzele mere iz svoje nadležnosti.

„Republički štab za vanredne situacije doneo je zaključak kojim se nalaže Institutu za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ da, u saradnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine i zavodima za javno zdravlje u Nišu i Pirotu, izvrši kontrolu kvaliteta vazduha na području Niša, Pirota i Bele Palanke, kontrolu pitke vode u tim gradovima, kontrolu kvaliteta vode u vodotocima koji se nalaze u blizini i nizvodno od mesta akcidenta, kao i stalno praćenje stanja i preduzimanja neophodnih mera na terenu zahvaćenom akcidentom sa aspekta ugroženosti zdravlja ljudi“, dodaje se u saopštenju.

Kako je navedeno, Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture naloženo je da izvrši proveru stanja infrastrukture u železničkom saobraćaju sa aspekta bezbednosti učesnika transporta opasnih roba i da preduzme neophodne mere za sprečavanje daljeg širenja zagađenja.

„Gradskim štabovima Niša i Pirota i Opštinskom štabu za vanredne situacije opštine Bela Palanka naloženo je da, u saradnji sa Sektorom za vanredne situacije, na svojoj teritoriji rukovode i koordiniraju aktivnostima na terenu, angažuju sve potrebne subjekte i snage sistema, obaveštavaju građane preko sredstava za javno informisanje o postupanju, o kvalitetu vode i vazduha, kao i ostalim informacijama od značaja za zaštitu i spasavanje“, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas

Najčitanije

Slične vesti