PočetnaTurizamPrvi stanovnici već stigli: Ostrvo iz snova nudi besplatan smeštaj svima koji...

Prvi stanovnici već stigli: Ostrvo iz snova nudi besplatan smeštaj svima koji rade na daljinu

Izvor: putnikofer.hr, 19.09.2023.

Pre nego što se pojavio koronavirus, rad od kuće je mnogima bio nezamisliv.

Pandemija koronavirusa je donela dosta toga, nove navike, životni stil, ali i rad od kuće, koji se dopao velikoj većini. Ne smemo zaboraviti ni sve živote koje je ovaj virus odneo sa sobom, a strah od njegovog ponovnog vraćanja je i dalje tu.

Mnoge države su kako bi olakšale celu situaciju, radile na tome da omoguće nove strategije za privlačenje turista posebno onih s fleksibilnim radnim mestima i vremenom, kao što su digitalni nomadi. Prilagodile su se promenama na tržištu i odjednom su počele izdavati vize za digitalne nomade te usmeravati marketinške resurse prema njima.

Najnoviji takav primer dolazi s prelepog italijanskog ostrva Sardinije, koja ”radnicima na daljinu” nudi besplatan smeštaj tokom tri meseca. Zahvaljujući ovoj inicijativi, predivno selo Ollolai nada se da će neki od njih ostati tamo zauvek!

Prva “radnica na daljinu” koja je iskoristila ponudu italijanskih vlasti bila je Clarese Partis, 39-godišnja dizajnerka softvera iz Los Anđelesa, piše Euro News. Želeći da pobegne od gradske gužve i raditi na nekom drugom mestu, Clarese se ukrcala na let iz SAD-a i sletela na ostrvo, te je svoj novi dom pronašla u malenom selu Ollolai.

“Osećala sam potrebu za promenom okoline”, objašnjava Partis.

Ovo selo predstavlja vrstu vremenske kapsule s očuvanim kulturnim nasleđem zemlje, što se jasno vidi u načinu života koji se tamo može doživeti.

U posljednjih 100 godina broj stanovnika u selu se smanjio s 2,250 na 1,300. To je ozbiljan problem s kojim se cela Italija bori već dugi niz godina, a 2022. godine zabeležila je najniži rast stanovništva u svojoj istoriji.

Zemlja se od tada trudi da privuče stanovnike, kako kratkoročno, tako i dugoročno. Njihova inicijativa “kupi kuću za 1 €” privukla je ljude iz različitih krajeva sveta. Selo Ollolai je takođe učestvovalo u nadi da će stranci uložiti u obnovu njihovih starih četvrti.

Pratite nas

Najčitanije

Slične vesti