PočetnaVestiSvetProtest advokata zbog stava VKS o bankama: Najavili blokade sudova

Protest advokata zbog stava VKS o bankama: Najavili blokade sudova

 

Advokati, nezadovoljni stavom Vrhovnog kasacionog suda (VKS) o tužbama građana protiv banaka, najavili su sutra protest ispred pomenutog suda u 12 sati. Pored beogradskih, i advokati u ostalim gradovima u Srbiji izaći će ispred sudova u tim mestima, u znak nezadovoljstva.

„Posle desetina i desetina hiljada presuda kojima je Vrhovni kasacioni sud usvojio zahteve klijenata banaka oštećenih nezakonitom naplatom troškova obrade kredita i premije osiguranja kod Nacionalne korporacije (NKOSK), Vrhovni kadacioni sud je juče 16. septembra pod pritiskom vlasti i pod pritiskom bankarskog lobija potpuno okrenuo priču. Po juče usvojenim stavovima VKS naplata troškova obrade kredita i premije NKOSK je preko noći postala zakonita“, kaže advokat Čedomir Kokanović.

„Ovaj obrt je vrhunac pravne nesigurnosti koju izaziva najviša sudska institucija. Više stotina hiljada građana Srbije koji su pokrenuli sporove može da očekuje bankrot, a banke će se enormno obogatiti. Ovakva odluka VKS će izazvati veliku nestabilnost u državi i društvu i advokatura neće stajati po strani“, ističe Kokanović.

Podsetimo, Vrhovni Kasacioni sud (VKS) je na sednici Građanskog odeljenja doneo pravni stav o dozvoljenosti bankama da ugovaraju troškove kredita.

Takođe, donet je pravni stav o dozvoljenosti ugovaranja premije osiguranja, kao obaveze korisnika kredita, kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK), gde se kaže da je takva odredba kod ugovora o stambenim kreditima pravno valjana.

Kako saznajemo, protesti će, sem u Beogradu, biti održani i u Novom Sadu, Vršcu, Kragujevcu, Valjevu, ali i u drugim mestima. Naime, najavljeno je okupljanje pravnika ispred sudova u tim mestima.

 

Pratite nas

Najčitanije

Slične vesti