PočetnaVestiSvetPronađeni ostaci nestalog nevidljivog lovca F-35: Nestanak otkrio tajnu – šta se...

Pronađeni ostaci nestalog nevidljivog lovca F-35: Nestanak otkrio tajnu – šta se događalo šest nedelja?

19. sep 2023.

Američki vojni zvaničnici pronašli su ostatke vojnog aviona F-35. Avion je nestao u nedelju poslepodne nakon što se pilot katapultirao iznad Južne Karoline i padobranom skočio na sigurno.

Vlasti navode da su olupinu aviona vrednog 100 miliona dolara otkrile u ruralnom okrugu Vilijamsburg, dva sata severoistočno od baze Čarlston. Javnost je zamoljena da pomogne da se pronađe avion. U izjavi od ponedeljka, vojni zvaničnici rekli su da su krhotine pronađene „dva sata severoistočno od zajedničke baze Čarlston“.

„Potvrđeno je da su pronađene krhotine olupina nestalog aviona“, rekao je vojni portparol baze za BBC.

„Nezgoda je trenutačno pod istragom i nismo u mogućnosti da pružimo dodatne pojedinosti“, takođe je poručeno, prenosi Dnevnik.hr. Javnost je zamoljena da se drži podalje od tog područja kako bi istražitelji mogli da obave svoj posao.

Borbeni avion je bio ostavljen u modu autopilota kada se pilot katapultirao, rekao je portparol, dodajući da je možda bio u vazduhu neko vreme, što je komplikovalo njegovo otkriće.

„Elektronika verovatno nije funkcionisala i verojatno je to razlog zašto vojska više nije mogla da prati lokaciju aviona. Moguće je da je avion nastavio da leti nakon što se pilot katapultirao, ali to je izuzetno malo verovatno zbog oštećenja do kojeg dolazi nakon izbacivanja sedišta i promene u aerodinamici“, rekao je portparol.

Pilot koji se katapultirao prebačen je u bolnicu i u stabilnom je stanju. Drugi F-35 koji je leteo u isto vreme sigurno se vratio u bazu.

Združena baza Čarlston objavila je objavu na X tražeći pomoć od javnosti da pronađe letelicu. Zahtev je izazvao ruganje na internetu i kritike političara.

Nancy Mace, republikanska kongresnica za Južnu Karolinu, pitala je na X: „Kako si, dođavola, izgubio F-35? Kako nema uređaja za praćenje, a tražimo od javnosti šta, da pronađe mlaznjak i preda ga?“

Avion je nevidljivi mlaznjak – što znači da su njegov okvir, senzori i sistemi dizajnirani da rade neprimećeni od strane neprijateljskog radara. Ako je avion leteo prema unapred planiranim putnim tačkama, mesto njegova pada moglo je biti određeno time kada će mu nestati goriva.

Poznata brzina i visina u trenutku izbacivanja, kao i koliko je goriva ostalo, mogli su jednostavnom matematičkom vežbom odrediti njegovu lokaciju.

Rečeno je da je nestali avion treća „nesreća klase A“ u proteklih šest nedelja – kategorija incidenta koji uzrokuje štetu veću od 2,5 miliona dolara. Nisi iznošene pojedinosti o prethodnim incidentima i šta se događalo, vojska o tome za sada šuti.

U avgustu su tri marinca poginula u nesreći koja je uključivala avion Osprej s nagibnim rotorom, a još jedan marinac je poginuo kada se njegov mlaznjak srušio tokom vježbe u blizini San Dijega.

Godine 2018. američka vojska privremeno je prizemljila celu svoju flotu F-35 aviona nakon pada u Južnoj Karolini.

Pratite nas

Najčitanije

Slične vesti