PočetnaTurizamPrinuđeni su zbog ponašanja turista: Omiljeno ostrvo uvodi novo pravilo koje će...

Prinuđeni su zbog ponašanja turista: Omiljeno ostrvo uvodi novo pravilo koje će vas koštati

Izvor: Travel magazine, 13.09.2023.

Bali, popularna indonežanska destinacija, omiljeni je raj za odmor turistima iz celog sveta.

Ostrvo privlači posetioce egzotičnom prirodom, živopisnim terasastim poljima pirinča, hinduističkim hramovima i naravno, očaravajućim peščanim plažama. Međutim, to ima svoju cenu. Životnu sredinu i kulturnu baštinu je neophodno bolje zaštititi u budućnosti. Zato Indonezija najavljuje uvođenje naknade za ulazak na ostrvo.

Početkom sledeće godine, turisti koji posećuju Bali moraće da plate ulaznu taksu u iznosu od 10 američkih dolara po osobi. Kako navode turistički zvaničnici, prikupljena sredstva će se prvenstveno koristiti za podršku programima koji imaju za cilj očuvanje životne sredine i kulture ostrva.

Od 1. januara 2024. godine posetioci koji dolaze na ostrvo plaćaće ulaz direktno na aerodromu ili morskoj luci. U obavezi će biti da čuvaju svoje račune i nalepnice do izlaska iz zemlje. Prema rečima direktora turističke organizacije Balija, Putu Astave (Putu Astawa), ova odluka ima za cilj povećanje svesti i odgovornosti stranih turista za zaštitu životne sredine i kulture Balija.

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Travel+Leisure Southeast Asia (@travelandleisureasia)

Nedavno je Bali dospeo na naslovne strane zbog neprimerenog ponašanja određenih turista. Tako je jedan turista pozirao potpuno nag na svetom mestu – vrhu planine Agung. Kao odgovor, guverner provincije Vejan Koster (Wayan Koster) najavio je stroge mere. Njegova želja je da Bali bude destinacija za kvalitetan turizam i uviđajne goste koji poštuju lokalnu kulturu.

Pre izbijanja pandemije COVID-19, ostrvo, sa oko 4,2 miliona stanovnika, godišnje je primalo preko 6,2 miliona međunarodnih turista. Naravno, turistička industrija je pretrpela značajan udarac i pad usled pandemije. Na sreću, otkako se epidemiološka situacija smirila, došlo je do značajnog povećanja broja turista koji ponovo posećuju ostrvo.

Pratite nas

Najčitanije

Slične vesti