PočetnaVestiPatrijarh u Pećkoj Patrijaršiji: Opet smo došli kući

Patrijarh u Pećkoj Patrijaršiji: Opet smo došli kući

Srpski patrijarh Porfirije boravi u utorak uveče u Pećkoj Patrijaršiji sa delom Sinoda, a u sredu u drevnom sedištu srpskih patrijarha održaće sednicu tog crkvenog tela.

„Evo nas opet, opet smo došli kući. Da Bog da da uvek budemo ovde i da sve što mislimo, govorimo i činimo ima svoj koren ovde. Budući da je taj koren ovde veoma dubok, to znači da bez obzira na oluje, gromove, munje i vetrove, nećemo se slomiti“, poručio je on, a prenosi Kossev.

U patrijarhovoj pratnji su i članovi Sinoda: episkopi sremski Vasilije, šumadijski Jovan, zvorničko-tuzlanski Fotije i kruševački David, koji će sutra, posle Liturgije održati redovnu sinodsku sednicu, kao i sednicu Patrijaršijskog upravnog odbora.

U Pećku Patrijaršiju večeras su došli i vladika Teodosije, iguman dečanski arhimandrit Sava, glavni sekretar Svetog Arhijerejskog Sinoda protosinđel Nektarije, direktor Patrijaršijske upravne kancelarije protosinđel Danilo, kao i protođakoni Dragan Radić i Radomir Vrućinić.

„Ako nam koren nije ovde, ma gde bili i ma šta imali i ma kakvu moć privremeno izgledalo da nosimo u sebi, sve to je zamalena i kratkotrajno“, kazao je u besedi patrijarh.

Blagoslovivši monahije, naglasio je da su one te koje „zalivaju i okopavaju taj koren“

„Кao što Gospod kaže, neko zaliva i neko okopova, a svi imamo od toga plodove koji nas hrane i koji nas čuvaju i koji od samog početka, od Svetog Save, hrane nas i koji će nas, verujemo, uvesti u večno Carstvo Sina Božjeg koji je došao u svet, jedan od nas postao, postradao, raspet bio, umro na krstu, ali pokazao da poslednju reč nema tama prolaznosti i tama smrti nego svetlost i radost Carstva nebeskog. Neka vas Gospod sve blagoslovi, Vas mati i sve sestre, a i sve nas zajedno sa vama i Vašim molitvama i vašim podvizima. Hristos voskrese!“ – poručio je.

Pratite nas

Najčitanije

Slične vesti

11 tačaka

Šmit na saslušanju

Nova pucnjava, ima ranjenih