PočetnaVestiDruštvoPatrijarh Porfirije: Mir je osnovna poruka Božića

Patrijarh Porfirije: Mir je osnovna poruka Božića

 

Patrijarh srpski Porfirije poručio je na božićnom prijemu Srpskog narodnog veća u Zagrebu da je mir osnovna poruka Božića i istakao da mir među ljudima znači davanje prostora i mesta drugome, drugačijem, da bude pored mene, da bude u mojoj duši i u mome srcu, jer više smo jedno nego što smo različito.

 

„Različitost koja postoji među ljudima dar je od Boga i postoji da bi se razraslo ono što je jedno i što je jedinstveno, da bismo rasli u meru rasta visine Hristove, a to znači u meru svečoveka, čoveka koji je potpuno utemeljen u sebi, u svom identitetu, ali u isto vreme je apsolutno i do beskraja obogaćen drugim i drugačijim“, kazao je patrijarh, saopštila je SPC.

On je ukazao da je vreme u kom živimo vreme nemira i strahova i istakao da nemiri nisu ono što dolazi spolja i da strah nije ono što dolazi izvan nas.

“Strah i nemir su nešto što je u nama i što izlazi iz nas. To ne znači da ne postoje nemiri, nevolje i problemi koji su izvan nas, ali da u isto vreme ako mislimo da mi u sebi, nemirni, raspolućeni, rasparčani, u sukobu sa samim sobom, možemo rešiti i najmanji problem, možemo uspostaviti i najmanji mir koji nam dolazi spolja i koji je izvan nas, u najmanju ruku smo u zabludi”, rekao je patrijarh.

Poglavar SPC je kazao da moramo, svako sa sobom i u sebi, pre svega steći mir, a iz tog mira i istinsku i pravu hrabrost, kako bismo mogli, hvatajući se u koštac sa svim onim što je izvan nas, jedno po jedno rešavati.

“Najpre je važno da se pomirimo sa Bogom, a za nas hrišćane to znači da usvojimo sistem vrednosti na koji nas Jevanđelje poziva. On je jednostavan: ljubi bližnjega kao samoga sebe i pritom ne postavljaj pitanje ko je tebi bližnji, nego se pitaj kome si ti bližnji”, poručio je patrijarh.

Na prijemu su govorili premijer Hrvatske Andrej Plenković, predsednik hrvatskog Sabora Gordan Jandroković, gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, specijalni izaslanik predsednika Srbije Veran Matić i predsednik SNV i domaćin prijema Milorad Pupovac.

 

Pratite nas

Najčitanije

Slične vesti