PočetnaTurizamOvo sigurno niste znali: 10 zanimljivosti o Francuskoj

Ovo sigurno niste znali: 10 zanimljivosti o Francuskoj

Izvor: putovanjaiturizam.com, 12.09.2023.

Verujemo da svako od nas sanja o odmoru bilo koje vrste, a pogotovo o odmoru u Francuskoj. Ukoliko je poseta ovoj zemlji na vašoj listi, nije na odmet da saznate poneku zabavnu činjenicu o njoj.

Da li ste znali da je Francuska najveća država u Evropi i jedna od najpopularnijih turističkih destinacija na svetu? Francuska ima odličnu kuhinju, neverovatna vina, prelepe gradove i šarmantnu kulturu. Nije iznenađenje što svi žele da je posete!

Od najvećeg muzeja umetnosti do sujeverja o hlebu, ova lista pokriva sve. Mi vam donosimo listu od 10 zabavnih činjenica o Francuskoj zbog kojih ćete odmah poželeti da uskočite u avion za Pariz.

1. Francuska je najposećenija zemlja na svetu.

2. Francuska je manja od Teksasa.

3. Muzej Luvr u Parizu u Francuskoj je najveći muzej umetnosti na svetu. Ovaj muzej je toliko veliki da ako želite da provedete 30 sekundi gledajući svako umetničko delo, trebalo bi vam otprilike 100 dana da prođete kroz ceo muzej.

4. Francuzi svake godine pojedu 25.000 tona puževa.

5. Francuska proizvodi više od 1.500 vrsta sira.

6. Supermarketima u Francuskoj nije dozvoljeno da bacaju hranu kojoj ubrzo ističe rok trajanja. Umesto toga, oni moraju da daruju hranu nekoj humanitarnoj organizaciji ili banci hrane. Francuska je usvojila ovaj zakon 2016. kako bi pomogla u smanjenju gladi i sprečavanju rasipanja hrane! Zašto svi ovo ne rade?

7. Još jedna zanimljiva činjenica o Francuskoj je ta da je jedan od njihovih kraljeva držao tron samo oko 20 minuta. Ovo je bila jedna od najkraćih vladavina monarha koja je ikada postojala.

8. Da li ste znali da je francuska vojska bila ta koja je izmislila kamuflažu? Francuzi su izmislili kamuflažu tokom Prvog svetskog rata 1915. tako što su angažovali umetnike da ofarbaju njihova vozila i oružje kako bi se uklopili u okruženje.

9. Francuzi veruju da stavljanje bageta (ili bilo koje vrste hleba) naopačke na sto može izazvati lošu sreću. Ovo verovanje datira iz srednjeg veka i nikada nije nestala.

10. Francuzi piju preko 11 miliona čaša vina svake godine. Od svih zemalja na svetu, Francuska konzumira drugu najveću količinu vina. Ukupno, Francuzi troše oko 25 miliona hektolitara godišnje. Oni su drugi posle Sjedinjenih Država, koje troše oko 30 miliona hektolitara.

Pratite nas

Najčitanije

Erupcija Vulkana na Islandu traje već šest meseci

Slične vesti