PočetnaZanimljivostiOtkrivena kamena oruđa, pomeraju zoru grčke arheologije za četvrt miliona godina

Otkrivena kamena oruđa, pomeraju zoru grčke arheologije za četvrt miliona godina

In this undated photo provided by the Greek Culture Ministry, on Thursday, June 1, 2023 shows stone tools dated about 700,000 years ago. The Culture Ministry said that a five-year international project in Megalopolis, southern Greece, has uncovered the oldest-known archaeological site in the country, pushing back the dawn of Greek archaeology by up to 250,000 years. (Greek Culture Ministry via AP)

Duboko u otvorenom rudniku uglja u južnoj Grčkoj, istraživači su otkrili najstarije arheološko nalazište u ovoj zemlji bogatoj antikvitetima, i ono datira od pre 700.000 godina, a povezuje se s precima modernog čoveka – homininima.

Otkriće će povući zoru grčke arheologije unazad za čak četvrt miliona godina, iako su starija nalazišta hominina otkrivena drugde u Evropi.

Najstarije nalazište, ono u Španiji, potiče od pre više od milion godina.

Nalazište u Grčkoj bilo je jedno od pet istraženih na području Megalopolisa tokom petogodišnjeg projekta u kojem je učestvovao međunarodni tim stručnjaka, navodi se u saopštenju ministarstva kulture.

Utvrđeno je da se na lokalitetu nalazi grubo kameno oruđe iz razdoblja mlađeg paleolita – pre oko 3,3 miliona do 300.000 godina – i ostatke izumrle vrste džinovskog jelena, kao i slonova, nilskog konja, nosoroga i makaki majmuna.

Pratite nas

Najčitanije

Slične vesti