PočetnaVestiPolitikaObradović: Da li je dogovor u Briselu priprema za francusko nemački plan?

Obradović: Da li je dogovor u Briselu priprema za francusko nemački plan?

Narodni poslanik i lider “Dveri” Boško Obradović pitao je da li je sinoćni sporazum koji je postignut u Briselu u stvari priprema za prihvatanje plana Nemačke i Francuske kojim se priznaju elementi državnosti nezavisnom Kosovu.

„Želim da podsetim da antiustavni Briselski sporazum nije potpisao Aleksandar Vučić, nego Ivica Dačić, nedavni Berlinski sporazum sa lažnom državom Kosovo potpisala je Ana Brnabić, a sinoć ovu najnoviju varijantu predaje naših nacionalnih i državnih interesa, odnosno odricanja od našeg suvereniteta na Kosovu poptisao direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković. U ova tri slučaja Vučić je poturio druge ličnosti da potpišu ono što je krivično delo, što je odricanje od našeg teritorijalnog integriteta, što je kršenje Ustava Srbije, rezolucije 1244, što priznaje elemente državnosti nezavisnom Kosovu“, rekao je Obradović.

On je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije pitao „da li je ovo slika kako će izgledati prihvatanje francusko-nemačkog predloga koji vodi ka Kosovu u UN gde će se opet neko naći da to potpiše umesto Vučića, a on će nam objašnjavati da on nije priznao lažnu državu Kosovo“.

Lider Dveri ponovio je da Petković nema nikakva ovlašćenja da ukida tablice srpskih gradova Prištine, Peći, ili Kosovske Mitrovice i da li to znači da on sutra može da ukine registarsku oznaku na primer Čačka.

Inače, Dveri su ovu konferenciju za novinare sazvale da saopšte kako je ta poslanička grupa predala skupštini predlog preporuka vladi za prevenciju nasilja u društvu.

Uz podsećanje na dva drastična slučaja nasilja u školama, Dveri su ocenile da je politika države prema prevenciji nasilja krahirala jer se „leči uzrok a ne posledice“.

Obradović je naveo da je pogrešno vezovati nasilje za tradicionalne vrednosti i religiju, kao i da bi prvi korak ka boljitku bilo ukidanje rijaliti programa koji promovišu nasilje.

Dveri su predložile sedam konkretnih mera od kojih je prva formiranje komisije za koordinaciju ministarstava oko smanjenja nasilja.

Slede osnaživanje starih i osnivanje novih savetovališta za brak, jačanje centara za socijalni rad, pojačan rad sa nasilnicima, mediji, jačanje vaspitne uloge škole i na kraju zakon o psihoterapijskoj delatnosti.

Poslanica Tamara Milenković Kerković rekla je da najnoviji slučajevi nasilja ne smeju biti zaboravljeni i da Dveri traže izmenu zakonodavstva „jer ovde nešto debelo nije u redu“.

Istakla je da Dveri podržavaju uvođenje statusa službenog lica za prosvetne radnike, primenu drakonskih kazni prema nasilnicima i zabranu korišćenja mobilnih telefona u školama.

Odgovarajući na pitanja novinara o predlogu predsednika Odbora za spoljne poslove Borka Stefanovića da Srbija uvede sankcije Rusiji, Boško Obradović je rekao da su Dveri blizu odluci da zatraže smenu Borka Stefanovića jer „vodi antidržavnu politiku“.

Dodao je da Stefanović sve radi u interesu EU, a da je svima jasno da evropski put Srbije ne postoji, da se ne pamti kada je otvoreno neko poglavlje i da u „te bajke ne veruju ni deca“.

Istakao je da ne veruje da će se investitori povući, jer im ova vlast daje ogromne subvencije umesto da pomaže domaćoj privredi.

Pratite nas

Najčitanije

Slične vesti