PočetnaVestiNastavljena blokada u Rači, podrška poljoprivrednika iz Batočine i Jagodine

Nastavljena blokada u Rači, podrška poljoprivrednika iz Batočine i Jagodine

Nezadovoljni poljoprivrednici nastavili su blokadu saobraćaja traktorima i mehanizacijom u Karađorđevoj ulici u Rači kod Kragujevca, a u toku noći su im se priključile kolege iz Jagodine i Batočine, objavio je Danas.

Kako je kazao jedan od organizatora protesta u Rači Milan Milošević, poljoprivrednici ne popuštaju i poručuju da „nema pomeranja“.

On je dodao da su u četvrtak uveče dobili podršku od kolega iz opština Jagodina i Batočina i najavio nastavak protesta poljoprivrednika u ovom delu Srbije i njegovu moguću radikalizaciju.

„Sa kolegama iz drugih opština dogovaramo se da li ćemo se i dalje svi okupljati ovde na blokadi u Rači, otići da podignemo blokade u njihovim mestima ili da svi zajedno odemo za Kragujevac. U slučaju da se to desi protest i blokadu u Kragujevcu bi najverovatnije organizovali sutra ispred zgrade Skupštine grada“, rekao je Milošević.

Poljoprivrednike iz Rače koji su se priključili inicijativi za opstanak poljoprivrede, prema njegovim rečima, primiće u petak u 11 sati predsednik Opštine Nenad Savković.

Poljoprivrednici iz Rače su u četvrtak predali zvaničnu molbu tražeći da predsednik opštine bude karika i posrednik između njih i predstavnika Vlade Srbije u pregovorima.

Oni protesuju od četvrtka ujutru kada su blokirali glavnu ulicu u ovom mestu – putni pravac na relaciji Rača, Kragujevac, Topola i Smederevska Palanka.

Njihovi zahtevi su da cena suncokreta bude 700 evra po hektaru, ukidanje zabrane izvoza osnovnih poljoprivrednih sirovina i proizvoda, regresirano gorivo na svim pumpama, subvencije od 300 evra po hektaru obradivog zemljišta, da se zbog suše proglasi elementarna nepogoda na nivou cele zemlje.

Poljoprivrednici iz Rače, pre dva dana učestvovali su u protestima i blokadi u Novom Sadu, a u utorak su u svom mestu organizovali protestnu vožnju traktorima kroz grad.

Protest poljoprivrednika u Rači odvija se pod sloganom „Nećemo umirati u tišini“.

Pratite nas

Najčitanije

Komentari

Slične vesti