PočetnaVestiRegionMediji dovode u vezu „kralja kriptovaluta“ sa liderom „Evrope sad“, on negira

Mediji dovode u vezu „kralja kriptovaluta“ sa liderom „Evrope sad“, on negira

Premijer Crne Gore Dritan Abazović sazvao je vanrednu sednicu Veća za nacionalnu bezbednost na čijem dnevnom redu bi trebalo da bude navodna povezanost južnokorejskog državljanina Do Kvona, osumnjičenog za pronevere trgovinom kriptovaluta, sa liderom Pokreta Evropa sad Milojkom Spajićem, objavili su podgorički mediji pozivajući se na izvore iz Vlade.

Vanredna sednica tog veća je zakazana u finišu predizborne kampanje za parlamentarne izbore u Crnoj Gori 11. juna, a nakon što su u pojedini mediji, bliski doskorašnjem Demokratskom frontu (DF) i čelnici stranaka tog saveza objavili da je Do Kvon pisao najvišim državnm organima u Crnoj Gori o navodnim vezama sa bivšim ministrom finasija i čelnikom Pokreta Evropa sad Spajićem.

Lideri bivšeg DF, Milan Knežević, Andrija Mandić i Nebojša Medojević, te Abazovićeva URA traže od Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) da ispita navodnu povezanost Spajića i Do Kvona, dok Pokret Evropa sad tvrdi da je reč o pokušaju kreiranja afere uoči izbora, te da „mnogi subjekti i pojedinci lažima kriju strah od izbornog debakla“.

Do Kvon je uhapšen u martu ove godine u Crnoj Gori po poternici Južne Koreje, a zbog sumnje da je trgovinom kriptovaluta pronevjerio više od 40 milijardi dolara. Zajedno sa njim je uhapšen i njegov sunarodnik Hon Čand Jun. Obojici se sudi pred Osnovnim sudom u Podgorici zbog optužbe da su posedovali falsifikovane pasoše. Oni su negirali krivicu za lažne pasoše.

Premijer u tehničkom mandatu je u utorak potvrdio da je dobio pismo, da je upoznat sa sadržajem i da ga je prosledio nadležnom Tužilaštvu. Pismo je adresirano i na ministra pravde Marka Kovača, koji se do sada nije oglašavao ovim povodom. O sadržaju pisma do sada se nije oglasilo ni Tužilaštvo, a podgoričke Vijesti su objavile detalje iz pisma u koje su imale uvid.

Prema navodima Vijesti, Do Kvon je u pismu opisao kad i kako se upoznao sa Spajićem, naveo da su skupa poslovali u kriptoindustriji, te tvrdi da su se videli krajem 2022. u Beogradu.

U dopisu, pisanom rukom, na engleskom, državljanin Južne Koreje nudi tužiocima dokaze o načinu na koji je Spajić navodno finansirao kampanju za predsedničke izbore, dok je mislio da će on biti kandidat Pokreta Evropa sad za predsedničke izbore.

Spajić je diskvalifikovan iz predsedničke kampanje zbog kontroverzi oko državljanstva Srbije, pa je u izbornu trku za predsednika ušao potpredsednik Pokreta Jakov Milatović koji je izabran za predsednika Crne Gore.

Kandidat Pokreta Evropa sad za premijera Milojko Spajić, koji negira povezanost sa De Kvonom, saopštio je da je on „prevarant koji je prevario milione ljudi“, te da ga je on zajedno sa pripadnicima blokčejn zajednice prijavio nadležnima čim su saznali da je u Crnoj Gori.

Spajić tvrdi da je o „scenariju“ i povezivanju njega sa De Kvonom obavešten „još pre par nedjelja“. Iz njegovog Pokreta Evropa sad saopštili su da je reč u pokušaju kreiranja afere „tempirane u poslednjoj sedmici predizborne kampanje“.

Pokret Evropa sad tvrdi da je službenik ANB-a posećivao Kvona u pritvoru i „sugerisao mu jasne instrukcije koje treba da sadrži pismo, sa planom da se isto upotrebi u zadnjoj nedelji pred izbore“, navode iz PES-a.

Abazović je, po oceni bivšeg potpredsednika Vlade Raška Konjevića, zakazivanjem vanredne sednice Veća za nacionalnu bezbednost, „zloupotrebio institucije u predizborne svrhe“.

„Ovako izgleda zloupotreba institucija u predizborne svrhe. Lansiraš insinuacije. Onda sazoveš Veće. I to za nacionalnu bezbednost. Da se bavi pogovaranjima o jednom od hiljadu kandidata za poslanike koji nije javni funkcioner. To prosto nije nadležnost Veća. A to je valjda važno“, napisao je na Tviteru Konjević na Tviteru.

On ukazuje da se sednica zakazuje četiri dana pre predizborne tišine, te da o svemu treba da se izjasni Tužilaštvo, a ne politički organi.

Pratite nas

Najčitanije

Slične vesti