PočetnaVestiDruštvoLajčak: Hitno pronaći političko rešenje, cenimo spremnost Vučića da tome doprinese

Lajčak: Hitno pronaći političko rešenje, cenimo spremnost Vučića da tome doprinese

epa08046251 Slovak Minister of Foreign Affairs Miroslav Lajcak arrives of the 26th Organization for Security and Co-operation in Europe (OSCE) Ministerial Council in Bratislava, Slovakia, 05 December 2019. The 26th OSCE Ministerial Council, bringing together Foreign Ministers from across the OSCE region, takes place on 05 and 06 December 2019. EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak poručio je danas da nasilje nikada nije prihvatljivo i da je potrebno hitno pronaći političko rešenje za trenutnu krizu na severu KiM.

On je naglasio da ceni spremnost Vučića da doprinese do toga dođe.

Lajčak je saopštio na Tviteru da su on i zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu imali duge razgovore o složenoj situaciji Srba na KiM.

Kako je saopšteno iz Predsedništva nakon jučerašnjeg sastanka predsednika Srbije sa Eskobarom i Lajčakom, „Vučić je ponovio punu posvećenost Republike Srbije procesu dijaloga sa Prištinom, postizanju kompromisnih i održivih rešenja u korist boljeg života i odnosa između Srba i Albanaca, a kao ključni zahtev podvukao bezbednost našeg naroda na Kosovu i Metohiji“.

Vučić je ponovio i insistiranje na potpunom sprovođenju dogovorenih i potpisanih sporazuma iz Brisela, na prvom mestu formiranje Zajednice srpskih opština, i pozvao međunarodnu zajednicu da se više anagažuje sa Prištinom u tom pravcu,navodi se u saopštenju.

Pratite nas

Najčitanije

Slične vesti