PočetnaVestiRegionKurti: Prvo de fakto priznanje, pa ZSO – ne mogu da vam...

Kurti: Prvo de fakto priznanje, pa ZSO – ne mogu da vam dam kafu bez šolje

18. sep 2023.

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je – prvo de fakto priznanje, pa će razgovarati o Zajednici srpskih opština, jer ne može da, kako kaže, da kafu bez šolje.

„Ja sam im rekao glasno, kratko i jasno – ne mogu da vam dam kafu bez šolje. De fakto priznavanje prvo. Jer koji je legalni, pravni izvor te ZSO – da li je to Ustav Kosova ili Ustav Koštuničin. Ako je Ustav Kosova, ja sam tu kao premijer Kosova, ako je Ustav Koštunice – zašto je ne kreiraš sam, zašta ću ti ja? Ako je pravni i legalni izvor Ustav Srbije, onda što si došao u Brisel ovde da pregovaraš sa mnom? Pregovori sa mnom imaju smisao jer je legalni, pravni izvor te Zajednice Ustav Kosova, ali to nije bilo prihvaćeno“, rekao je Kurti, odgovarajući danas na pitanja novinara u Prištini, na zajedničkoj konferenciji sa šefom pregovaračkog tima Besnikom Bisljimijem.

Dodaje da su diskutovali o zajednici, pregovarali o nacrtu Statuta, ali da, kako kaže, srpska strana – ne samo predsednik već i Vlada – „ne žele da razgovaraju o duhu, karakteru te Zajednice opština“.

„Ako žele izvršne vlasti za tu ZSO, od koga će da oduzima? Od moje Vlade? Ja nisam lak čovek da mi uzimaju kompetencije… Od Ahtisarijevih opština? To odmah ide nasuprot Ustavu Kosova. Nema vakuuma u Republici. Ako hoćeš izvršne vlasti, onda moraš da ih oduzimaš od negde. Izvršne vlasti ima moja Vlada, opštine, one sa srpskom većinom su privilegovane i Kfor. Odakle da uzimaju te kompetencije? Odnekud moraju. To je glavni problem što se tiče ZSO“, Naveo je.

Osvrnuo se i na Briselski sporazum 2013. nazivajući ga „onaj najdraži sporazum Srbiji“. „Sam predsednik Vučić prekršio je 10. decembra prošle godine, kada je poslao pet pisama za pet država EU, koje nisu priznale Kosovo, i rekao im da ne prihvataju službenu aplkaciju naše države za članstvo u evropskoj zajednici. A to je član 14 tog sporazuma iz 2013. koji nije samo o Zajednici opština, već i o integraciji Srba na Kosovo. Ali ta integracija više nije prisutna na severu, jer su 5. novembra dobili naredbu iz Beograda da daju kolektivne ostavke i bojkotuju izbore. Političku grešku i zlonamernost zvaničnog Beograda ne može da plati Rebublika Kosovo“, rekao je.

Naglašavajući da nikada ne poistovećuje narod sa državom, niti stanovništvo sa političkom strankom, rekao je da kada kaže nešto o Srpskoj listi „kao ogranku SNS – o SL sam rekao, ne o srpskom narodu“, ocenjujući da je Srpska lista predstavljala svoje inerese, a ne volju srpskih građana.

„Vučić, Borelj i Lajčak sinhronizovali stavove protiv Kosova“

Kurti je ocenio da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, visoki predstavnik za spoljnu politiku EU Žozep Borelj i izaslanik Unije za dijalog Miroslav Lajčak „sinhronizovali“ stavove protiv Kosova uoči nedavnog sastanka u okviru dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.

Kurti je izjavio da je na sastanak u Briselu 14. septembra otišao „s konkretnim predlogom“ zasnovanom na principu inkluzivnosti, što kako je rekao, znači da svaki član Osnovnog sporazuma dve strane treba da bude uvršten u plan redosleda implementacije.

„U aneksu je u tri konkretne klauzule određeno da se svaki član Osnovnog sporazuma mora primeniti i da strane ne smeju da izraze opstrukcije ni prema jednom članu. Na prvom bilateralnom sastanku sa Boreljom i Lajčakom od mene je zatraženo da odmah pređem na proces pregovora o statutu definisanom članom 7. osnovnog sporazuma u ​​vezi sa članom 10. Postalo je jasno da se takav korak ne može preduzeti bez potpunog dogovora o redosledu plana implementacije, tim pre što Vučić već neko vreme izjavljuje da nije prihvatio sporazum sa Kosovom i da će ga sprovoditi samo u skladu sa crvenim linijama Srbije“, rekao je Kurti.

Ocenio je da Srbija i posrednici EU imaju „jasan stav protiv Kosova uopšte, a posebno protiv Osnovnog sporazuma“.

„Otišli ​​su predaleko, ili će u potpunosti da sprovedu Osnovni sporazum ili ne mogu da sprovode samo ono što Srbija želi. Ova logika je mrtva i neće ići dalje. U tom Lajčakovom planu se sprovodi ono što Srbija traži“, izjavio je Kurti.

On je kazao da na prvom sastanku sa zvaničnicima EU u Briselu nije postignut ni „minimum dogovora“ jer je po njegovim rečima, „stav Borelja i Lajčaka bio da redosled implementacije sporazuma treba da se uradi na taj način da to bude prihvatljivo čak i za Srbiju koja je želela Zajednicu srpskih opština kao prioritet i uklanjanje članova koji se tiču međusobnog fe fakto priznanja“.

„Na trilateralnom sastanku sam bio suočen s scenarijom koji je Lajčak davno osmislio. Posle predlaganja plana redosleda koji je izradilo Kosovo, predsednik Srbije i Lajčak reagovali sa istim mišljenjem i sa istim koordinisanim zanemarivanjem tog predloga, navodeći da je ‘veoma’ nerealan“, rekao je kosovski premijer.

Kurti je kazao da „ništa nije izmislio niti dodao planu“.

„Nakon što su me Vučić i Lajčak sinhronizovano odbili, upitao sam ih da li je Srbija ikada dala bilo kakav predlog plana redosleda. Lajčak je sa potpunom sigurnošću rekao da i Srbija ima predlog. Tražio sam od njih neki dokument, ali mi ga nisu dali. Posle mnogo insistiranja, doneo mi je dokument za koji mi je rekao da je predlog Srbije za plan redosleda“, rekao je Kurti.

Obacio je kao netačne Lajčakove navode sa konferencije za novinare po okončanju sastanaka da je odbio ponuđeni dokument a da ga je Vučić prihvatio.

„Ovakva informacija je neistinita. Takav Lajčakov dokument je 19. jula odbacio zamenik premijera Bislimi. Čemu ova besmislica i informacija iz Lajčakove kancelarije“, upitao je Kurti.

Pratite nas

Najčitanije

Slične vesti