PočetnaVestiSvetKim Džong Un se vratio kući: Okončana retka poseta lidera Severne Koreje,...

Kim Džong Un se vratio kući: Okončana retka poseta lidera Severne Koreje, posledice dogovora sa Rusijom će tek izazvati haos

19. sep 2023.

Severnokorejski lider Kim Džong Un vratio se u zemlju nakon što je završio posetu Rusiji.

Kim je vozom prošao kroz granični prelaz Tumangang u ponedeljak po lokalnom vremenu, javili su državni mediji. Tokom retkog šestodnevnog putovanja Kim je razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o jačanju vojne i bilateralne saradnje, podseća Rojters.

Severnokorejska agencija KCNA navela je da je poseta „dalje produbila prijateljsku saradnju i veze sa Putinom“ i „otvorila novo poglavlje razvoja odnosa između Severne Koreje i Rusije“.

Foto: Tanjug/Artyom Geodakyan, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Na video snimku koji je objavila agencija RIA Novosti, Kim, koji retko napušta Severnu Koreju, vidi se kako maše dok crvenim tepihom hoda ka vozu, uz muzičku pratnju vojnog orkestra i rusku delegaciju koja ga je ispratila.

Severnokorejski lider i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu razgovarali su o praktičnim pitanjima jačanja vojne saradnje, javili su državni mediji u Severnoj Koreji.

Severnokorejski mediji podsetili su da su tokom posete Rusiji Kimu predstavljeni ruski strateški bombarderi koji mogu da nose nuklearne bojeve glave, kao i hipersonične rakete i ratni brodovi.

Pratite nas

Najčitanije

Slične vesti