PočetnaKulturaJedan od najvećih ruskih teatara „Aleksandrinski“ gostuje u Narodnom pozorištu u Beogradu...

Jedan od najvećih ruskih teatara „Aleksandrinski“ gostuje u Narodnom pozorištu u Beogradu sa Gogoljem

IZVOR: Nova S, 18.09.2023.

Nacionalni dramski teatar Rusije “Aleksandrinski” iz Sankt Peterburga gostovaće 26. i 27. septembra (19.30) na Velikoj sceni Narodnog pozorištu u Beogradu sa čuvenom komedijom “Ženidba”, slavnog ruskog klasika Nikolaja Vasiljeviča Gogolja.

Nastupom jednog od najvećih i najvažnijih ruskih pozorišta, koje sarađuje sa brojnim kućama u svetu, zvanično će početi primena Sporazuma o saradnji koji su 13. marta ove godine potpisali upravnik nacionalnog teatra Svetislav Goncić i njegov ruski kolega Sergej Vitaljevič Emeljanov.

Popularnu Gogoljevu komediju, napisanu 1833. godine, koja publiku širom sveta osvaja čudesnim humorom i neuhvatljivim karakterima – autsajderima koji pokušavaju pronaći svoje mesto u svetu, pa se guraju, komešaju, bore, nadmudruju, svađaju, vesele… režirao je Valerij Vladimirovič Fokin, narodni umetnik Rusije, dobitnik mnogih državnih nagrada.

Foto: Vladimir V.Postnov/Teatar Aleksandrinski/Promo

U fokusu predstave je oštar sukob između Potkoljosina – glavnog junaka, koji nastoji da sačuva svoj lični svet i pomalo apsurdne i haotične stvarnosti koja ga okružuje i koja ga „provocira da izvodi najneverovatnije vratolomije i učestvuje u smešnim situacijama koje kao da nameće neka zla sila“.

Foto: Vladimir V.Postnov/Teatar Aleksandrinski/Promo

U kritici objavljenoj u listu „Rosiskaja Gazeta” navodi se da je režija „Ženidbe”, koja je, između ostalih, dobila i prestižnu Nagradu Ruskog nacionalnog pozorišta „Zlatna maska“, urađena „neočekivano i originalno”, ali i naglašava da je reč o spektakularnoj predstavi, jasnoj i savršenoj postavljenoj koja će „definitivno izdržati test vremena”.

Foto: Vladimir V.Postnov/Teatar Aleksandrinski/Promo

Kritika u „Nezavisimajoj gazeti” primećuje da je Potkoljosin „sanjar, čak delimično i pesnik“ kome je reditelj Fokin dao „pravo da ostane lirski lik i da se ne ženi“.

Pratite nas

Najčitanije

Slične vesti