PočetnaVestiJaki zemljotresi pogodili Haiti i Aljasku, strahuje se da ima mnogo žrtava

Jaki zemljotresi pogodili Haiti i Aljasku, strahuje se da ima mnogo žrtava

Snažan zemljotres jačine 7 stepeni po Rihteru pogodio je u subotu Aljasku, seizmički aktivnu američku saveznu državu, a u regionu Haitija zabeležen je potres magnitude 7,2, saopštio je Evropsko-mediteranski seizmološki centar (EMSC).

Američki sistem za upozoravanje na cunami navodi da nije bilo upozorenja na cunami nakon potresa na Aljasci koji je zabeležen na dubini od 10 kilometara, objavio je EMSC.

Kako javlja agencija Frans pres, potres na Haitiju prouzrokovao je veliku štetu.

Civilna zaštita Haitija je za CNN potvrdila da ima žrtava i da je šteta velika. Direktor haićanske Civilne zaštite Džeri Čendler potvrdio je u međuvremenu za AFP da ima poginulih, ali da za sada još nema precizne podatke o broju žrtava.

Izdato je i upozorenje za cunami, ali ono je nakon sat vremena povučeno nakon što su stručne službe procenile da je opasnost od cunamija prošla.

“Verovatno ima puno žrtava i katastrofa je pogodila veliko područje”, objavio je Američki geološki zavod (USGS).

Haiti se još oporavlja od zemljotresa 2010. kad je poginulo oko 200.000 ljudi što je sa štetom zadalo velik udarac infrastrukturi i ekonomiji, piše BBC.

Stručnjaci upozoravaju da se nakon prvog jakog potresa očekuje još manjih, a boje se da bi zgrade i kuće oštećene u prvom naletu mogle dodatno stradati i predstavljati opasnost.

Američki geološki zavod (USGS) objavio je da je epicentar potresa jačine 7,2 stepena bio 12 kilometara severoistočno od mesta Sent-Lui di Sid

 

Pratite nas

Najčitanije

Komentari

Slične vesti