PočetnaVestiSvetIzraelski vojnici ubili dečaka (3), najmlađu žrtvu na Zapadnoj obali

Izraelski vojnici ubili dečaka (3), najmlađu žrtvu na Zapadnoj obali

Mourners carry the body of three-year-old Palestinian boy Mohammad al-Tamimi who died of his wounds after being shot by Israeli forces, during his funeral near Ramallah in the Israeli-occupied West Bank June 6, 2023. REUTERS/ Mohammed Torokman

Trogodišnji palestinski dečak je preminuo četiri dana pošto su ga izraelski vojnici upucali u glavu. Muhamed Tamimi je najmlađa žrtva ubijena na Zapadnoj obali. 

Dečak Muhamed Tamimi i njegov otac su upucani dok su izlazili iz svoje kuće u Nabi Salehu, na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izraelska vojska je saopštila da su vonici otvorili vatru tokom potere za dvojicom napadača koji su nešto ranije pucali na obližnje jevrejsko naselje. Vojska dodaje da žali zbog žrtava.

Palestinski aktivista i novinar Bilal Tamimi, koji je takođe povređen, ispričao je da je izraelska vojska iz zasede čekala automobil naulazu u Nabi Saleh i zapucala dok joj se vozilo približavalo.

Dečak je u pucnjavi pogođen u glavu, a izraelskim vojnim helikopterom prebačen je u dečju bolnicu u Izraelu. Međutim, lekari nisu uspeli da ga spasu.

Njegov otac Haitam, koji je takođe upucan u incidentu, otpušten je iz palestinske bolnice, a prema nekim navodima pušten je da poseti sina u bolnici u Izraelu pre nego što je dečak preminuo.

Reuters/ Mohammed Torokman

Izraelska vojska, koja je stacionirana u blizini Nabi Saleha, ranije je objavila snimak lošeg kvaliteta na kojem se vide dve osobe koje pucaju. Vojska tvrdi da je pucano u pravcu jevrejske naseobina Halamiš, a da je napad trajao nekoliko minuta.  Dodaje se da je vojska odgovorila vatrom, usled čega su dva Palestinca povređena.

Naselje Halamiš je sagrađeno 1970. godine i dugo je izvor sukoba Jevreja i Palestinaca koji žive u obližnjim selima. Godinama su se u palestinskom Nabi Salehu održavale demonstracije petkom, a lokalni aktivisti i stanovnici su protestovali protiv konfiskacije zemlje i otimanja izvora vode.

To je često vodilo ka nasilnim sukobima u kojima su izraelski vojnici koristili suzavac i gumene metke kako bi zaustavili Palestince na putu ka jevrejskom naselju.

Od početka 2023. godine izraelske snage i jevrejski doseljenici su ubili 150 Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali, u Istočnom Jerusalimu i u Gazi. Među 150 ubijenih su i vojnici i civili.

Sa izraelske strane u sukobima su ubijene 23 osobe, uključujući dvoje stranaca i jednog palestinskog radnika. Jedan od ubijenih je bio pripadnik izraelskih bezbednosnih snaga.

Među mrtvima na obe strane su i deca.

Oko 700 hiljada jevrejskih doseljenika trenutno živi na Zapadnoj obali i u Istočnom Jerusalimu. Međunarodno pravo ih smatra nelegalnim, mada Izrael to negira i podstiče njihovo širenje.

Pratite nas

Najčitanije

Slične vesti