PočetnaVestiDruštvoHovenijer posle sastanka s Osmani: Situacija duboko uznemirujuća

Hovenijer posle sastanka s Osmani: Situacija duboko uznemirujuća

Hungarian soldiers serving in the NATO-led peacekeeping force KFOR guard a municipal building in the town of Zvecan, northern Kosovo, Monday, May 29, 2023. Serbia condemned NATO-led peacekeepers stationed in neighboring Kosovo for their alleged failure to stop “brutal actions” by Kosovo police against ethnic Serbs, and said that its armed forces stationed near the border will remain on the highest state of alert until further notice. (AP Photo/Bojan Slavkovic)

Ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer je posle susreta sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani ocenio da je situacija na severu Kosova “duboko uznemirujuća”.

Obraćajući se medijima poručio je da je važno da se ne ulazi nasilno u objekte opština na severu i da je važno deeskalirati situaciju.

Rekao je da ne zna razloge zašto gradonačelnici Severne Mitrovice i Leposavića, iz redova Samoopredeljenja, nisu došli na sastanak na koji ih je pozvao.

„Zajedno sa mojim kolegom, ambasadorom Šunjogom, pozvali smo na sastanak gradonačelnike severnih opština, došli su predsednici opština Zvečan i Zubin Potok. Razgovarali smo o uznemirujućoj situaciji. Ne znam zašto ostali predsednici nisu došli, mogu samo da kažem da je poziv otišao i njima“, rekao je Hovenijer.

Američki ambasador je rekao da su SAD i zemlje Kvinte istakle da je važno da „službenici ulaze u državne institucije bez upotrebe sile“.

„Ovo ostaje naš stav. Sa gradonačelnicima smo razgovarali i o tome kako mogu da obavljaju svoju dužnost i služe građanima, posebno bez potrebe za ulazak u institucije silom“, rekao je Hovenijer.

Pratite nas

Najčitanije

Slične vesti