PočetnaVestiRegionGodišnjica masakra na Tuzlanskoj kapiji, dan žalosti u Federaciji BiH

Godišnjica masakra na Tuzlanskoj kapiji, dan žalosti u Federaciji BiH

Masakr na Kapiji, poznat i kao Zločin nad tuzlanskom mladošću, je jedan od najtežih zločina počinjenih nad civilima Tuzle, koji se dogodio na današnji datum, 25. maja 1995. godine.

Tog dana su pripadnici Vojske Republike Srpske sa Ozrena ispalili granatu u 20.55h na sastajalište mladih Tuzle poznato kao Kapija.

Granata je ubila 71 građanina Tuzle, a ranila ih 150. Prosek starosti poginulih bio je 24 godine.

Iz godine u godinu ističu kako teško podnose nepravdu, jer je odgovorni za ratni zločin u kome su stradala njihova deca, Novak Đukić, izbegao kaznu, iako je proglašen krivim da je kao komandant Taktičke grupe Ozren naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira Tuzlu.

Ovaj datum je u bivšoj državi slavljen kao Dan mladosti. Zbog toga je centar grada bio pun mladih ljudi, koji su želeli da iskoriste prvi sunčan dan nakon niza kišnih i barem na nekoliko sati u vrtlogu ratnog ludila da „žive normalno“.

Radost i mladost prekinuti su padom granate u 20.55h, a zamenili su ih neizbrisiva tuga i smrt. Oni koji su preživeli masakr na svoj se način bore sa strašnim posledicama, kako fizičkim, tako i psihičkim.

Podsećamo, Vlada Tuzlanskog kantona je 2016. godine donela Odluku o proglašenju 25. maja, dana stradanja tuzlanske mladosti na Kapiji, danom žalosti za područje kantona.

S tim u vezi, na ovaj dan sve institucije i organi na području Tuzlanskog kantona istaći će zastave na pola koplja, a sve medijske kuće i organizatori kulturno-umetničkih i sportskih manifestacija obavezne su da svoje programske sadržaje prilagode danu žalosti.

Dan žalosti proglašen je i na nivou FBiH.

Pratite nas

Najčitanije

11. dan protesta Srba

Vjosa priznala: Pukla tikva?

Slične vesti