PočetnaVestiDruštvoGeneralni sekretar UN upozorava da je svet u velikoj opasnosti

Generalni sekretar UN upozorava da je svet u velikoj opasnosti

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio je da je svet u “velikoj opasnosti”, pred današnji početak redovnog zasedanja Generalne skupštine UN, javlja AP.

Svetski lideri okupiće se u Njujorku prvi put uživo posle pauze od tri godine zbog pandemije kovid-19 i raspravljati o globalnim problemima poput klimatskih promena, rastućeg siromaštva, nejednakosti i rata u Ukrajini.

U govoru pred otvaranje debate u utorak, Gutereš je istakao da je neophodno odmah delovati kako bi se spasila planeta „koja i bukvalno gori“, i da je potrebno izboriti se s pandemijom kovida.

Naglasio je i da su zemlje u razvoju u najgoroj krizi u proteklih 25 godina kada je reč o finansiranju, i da se u njima pogoršava situacija u oblasti obrazovanja, zdravlja, prava žena…

Generalna skupština UN, 77. po redu, biće održana u senci rata u Ukrajini, najgoreg sukoba u Evropi od Drugog svetskog rata, koji je uzrokovao i krize sa hranom i energentima, prenosi Glas Amerike (VOA).

Ove godine na listi govornika nalaze se predstavnici 150 zemalja, među kojima i predsednik Srbije Aleksandar vučić, što govori da UN i dalje ostaju mesto sastanka lidera, uprkos sukobima.

Na sastanku u ponedeljak promovisani su globalni ciljevi UN za 2030. godinu – okončanje ekstremnog siromaštva, obezbeđivanje kvalitetnog obrazovanja za svu decu, uspostavljanje rodne jednakosti.

Šef UN rekao je da neke stvari sa dnevnog reda, poput obrazovanja, radnih mesta i jednakosti žena i dece, dostupnosti zdravstvene zaštite i klimatskih promena – ne mogu da čekaju. Pozvao je države i privatne investitore da u to ulože novac.

Ove godine na Generalnoj skupštini UN govoriće predstavnici 193 zemlje, uživo, sa jednim izuzetkom – predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski obratiće se preko unapred snimljene poruke.

Debatu će otvoriti Brazil, koji već sedam decenija to čini, a drugi govornik obično je američki predsednik.

Ali, pošto je Džo Bajden prisustvovao sahrani britanske kraljice Elizabete Druge u ponedeljak, njegov govor pomeren je za sredu, a umesto njega drugi govornik biće predsednik Senegala.

Pratite nas

Najčitanije

Slične vesti