PočetnaVestiPolitikaEvroparlamentarci danas u Beogradu sa predstavnicima vlasti i opozicije

Evroparlamentarci danas u Beogradu sa predstavnicima vlasti i opozicije

Beograd, 27. januara 2023. – Sastanak svih poslanièkih grupa sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilèikom i posrednikom Evropskog parlamenta za dijalog sa Narodnom skupštinom Matjažom Nemecom. FOTO TANJUG/ RADE PRELIÆ/ bs

Delegacija Evropskog parlamenta koja u Beogradu boravi 2. i 3. juna u okviru nove runde parlamentarnog dijaloga (PDP) sastaće se u petak sa poslanicima proevropski orijentisanih opozicionih partija. Na sastanku se očekuje “razmena mišljenja o aktuelnom političkom kontekstu”. Na sastanak su pozvane sve opozicione poslaničke grupe, ali poziv nije prihvatio “Patriotski blok” predvođen Dverima.

U Narodnoj skupštini, delegacija Evropskog parlamenta sastaće se i sa predsednikom Narodne skupštine Vladimirom Orlićem kao i predstavnicima vladajuće koalicije.

Podsećamo, u januaru ove godine u Narodnoj skupštini održan je prvi sastanak u okviru nove runde pregovora vlasti i opozicije uz posredovanje Evropskog parlamenta. Tom posetom počela je nova faza posredovanja EP koja podrazumeva proces olakšavanja dijaloga unutar Narodne skupštine, piše European Western Balkan.

Posrednički tim Evropskog parlamenta za proces parlamentarnog dijaloga u Srbiji predvode Vladimir Bilčik iz poslaničke grupe Evropske narodne partije (EPP), i Matjaž Nemec iz Progresivnog saveza socijalista i demokrata (S&D). Uz njih tu su i dvojica bivših poslanika – Knut Flekenštajn i Alojze Peterle. Bivši slovenački političar, timu pridružuje kako bi zamenio preminulog bivšeg poslanika Eduarda Kukana, koji je učestvovao u ranijim fazama Mađustranačkog dijaloga (IPD) tokom 2020. i 2021. godine. Peterle je slovenački poliitičar, koji je bio na čelu vlade Slovenije koja je u vreme njegovog mandata, 1991. godine, proglasila nezavisnost od Jugoslavije, piše EWB.

Evropski parlament prvi put je u avgustu 2019. godine ponudio svoju pomoć i posredovanje u dijalogu vlasti i opozicije, tada o izbornim uslovima. Nakon propalih pregovora vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka, Evropski parlament uključuje se u dijalog u oktobru iste godine. Nakon tri sastanka sa evroparlamentarcima, većina opozicionih partija odlučuje da bojkotuje parlamentarne izbore 2020. godine, piše European Western Balkan.

Trećeg novembra 2020. godine Evropski parlament ponovo nudi posredovanje tadašnjem predsedniku Narodne skupštine Ivici Dačiću. Druga faza Međustranačkog dijaloga kao priprema za nove izbore počela je u martu 2021. Tehnički on je završen pred izbore u aprilu 2022. godine.

Pratite nas

Najčitanije

Slične vesti