PočetnaVestiSvetDiplomatski rat u punom pogonu: Indija proterala kanadskog diplomatu, Trudo optužio Nju...

Diplomatski rat u punom pogonu: Indija proterala kanadskog diplomatu, Trudo optužio Nju Delhi za ubistvo vođe kanadskih Sika

19. sep 2023.

Indija je danas saopštila da je proterala visokog kanadskog diplomatu, samo nekoliko sati nakon što je Otava proterala indijskog diplomatu za koga tvrdi da je povezan sa ubistvom vođe kanadskih Sika u Britanskoj Kolumbiji u junu.

„Od dotičnog diplomate je zatraženo da napusti Indiju u narednih pet dana“, navodi se u saopštenju indijskog ministarstva spoljnih poslova, prenosi Rojters.

U saopštenju se dodaje da „odluka odražava rastuću zabrinutost Vlade Indije zbog mešanja kanadskih diplomata u naše unutrašnje stvari i njihovog učešća u antiindijskim aktivnostima“.

Kanadski premijer Džastin Trudo izjavio je da bi indijska vlada mogla da stoji iza ubistva vođe kanadskih Sika, Hardipa Singa Nidžara, ispred hrama Sika 18. juna u Britanskoj Kolumbiji.

Foto: Lester Balajadia / Shutterstock

Trudo je rekao da je kanadska obaveštajna služba identifikovala „verodostojnu vezu“ između njegovog ubistva i indijske države. Kanadska ministarka spoljnih poslova Melani Džoli rekla je da je šef indijske obaveštajne službe u Kanadi proteran kao kao posledica toga.

Džoli je dodala da su kanadski zvaničnici ograničeni u onome što mogu da kažu u javnosti o ovom slučaju zbog tekuće istrage ubistva. Indija je saopštila da je odbacuje Trudoove navode, nazvavši ih „apsurdnim i motivisanim“.

Foto: Tanjug/AP Photo/Evelyn Hockstein, Pool

„Mi smo demokratska država sa snažnom posvećenošću vladavini prava“, navodi se u saopštenju koje je objavilo ministarstvo spoljnih poslova.

Dodaje se da „takve nepotkrepljene optužbe nastoje da pomere fokus sa terorista i ekstremista, koji su dobili utočište u Kanadi i koji nastavljaju da ugrožavaju suverenitet i teritorijalni integritet Indije. Neaktivnost kanadske vlade po ovom pitanju je dugotrajna i stalna zabrinutost.“

Pratite nas

Najčitanije

Slične vesti