PočetnaVestiPolitika„Da se održe izbori na severu Kosova uz bezuslovno učešće Srba“: Boreljova...

„Da se održe izbori na severu Kosova uz bezuslovno učešće Srba“: Boreljova poruka Vučiću i Kurtiju posle propalih pregovora

19. sep 2023.

EU pomno prati dešavanja na severu Kosova i nastavlja da poziva na hitno smirivanje napetosti, navodi se u odgovoru na poslaničko pitanje koje potpisuje potpredsednik Evropske Komisije Žozep Borel.

Visoki predstavnik pritom se poziva na predloge EU za deeskalaciju – uzdržavanje od zapaljivih izjava i poteza, izlazak Kosovske policije iz zgrada opšttina na severu Kosova, izmeštanje gradonačelnika izabranih na spornih lokalnim izborima u izmeštene kancelarije van tih opština, i hitno organizovanje novih lokalnih izboroa u četiri opštine uz garantovano učešće srpske zajednice, uz pretnje kaznenim merama, prenosi N1.

„EU u potpunosti podržava misiju Severnoatlantskog pakta KFOR (Kosovske snage), čiji mandat doprinosi očuvanju bezbednog okruženja na Kosovu i slobodu kretanja za sve,” navodi se u odgovoru Borela na pitanje poslanika zelenih Pjernikole Pendićinija (Piernicola Pedicini) u vezi sa spornim loklanim iozborima na severu Kosova, organizovanih bez značajnog učešća srpske manjine.

“EU je najoštrije osudila nedavno nasilje na severu Kosova, gde je nekoliko vojnika KFOR-a ranjeno i očekuje da obe strane preduzmu odlučne korake ka deeskalaciji, organizuju nove lokalne izbore u četiri opštine na severu Kosova, uz bezuslovno učešće kosovskih Srba i ponovo se uključe u Dijalog,” navodi se u odgovoru i dodaje da obe strane moraju da reše sve nesuglasice ili sporove na konsktruktivan način u okviru Dijaloga koji vodi EU.

Evropski savet je ranije danas saopštio da Unija izražava zabrinutost, nakon dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou koji je opdržan prošlog četvrtka u Briselu.

EU je upozorila da dve strane ne sprovode svoje obaveze prema Sporazumu o putu ka normalizaciji odnosa i njegovom Aneksu za primenu, koji su ranije dogovorene, a koje su za njih obavezujuće i imaju značajnu ulogu na evropskom putu.

Pratite nas

Najčitanije

Slične vesti