PočetnaKulturaBob Marli bio u vezi sa ćerkom afričkog diktatora

Bob Marli bio u vezi sa ćerkom afričkog diktatora

“Bob bi mi govorio: ‘Tvoj otac nikada te neće pustiti da se udaš za mene’, a ja sam govorila sebi: ‘Nema šanse sa svim tim ženama u njegovom životu… On je bio rastafarijanac i njegova filozofija bila je da sve deli. A nije on bio kriv za to što su ga devojke jurile. Sve one znale su da je oženjen, ali bio je superzvezda”, ispričala je Paskalin Bongo, ćerka nekadašnjeg predsednika Gabona u nedavno objavljenoj knjizi “Bob Marli i ćerka diktatora” francuske novinarke An-Sofi Žan.

Bob Marli se sa 36 godina života preselio u legendu, a za sobom je ostavio 13 studijskih i dva živa albuma. Vremenom je postao i neka vrsta ikone rastafarijanizma, pokreta sa religijskim učenjem zasnovanim na specifičnoj interpretaciji Biblije (prema kojoj je etiopski car Hajle Selasije shvatan i kao bog), kao i na filozofiji mekog otpora svakoj vrsti autoriteta i dominaciji Zapada, sa Afrikom u središtu kao Obećanom zemljom. Knjiga francuske novinarke An-Sofi Žan, sa Marlijevom vezom sa Paskalin Bongo i prvim odlaskom njegovog benda The Wailers u Afriku u središtu, pokazuje i koliko su jamajčanski rege muzičari zapravo malo bili upoznati sa stvarnim prilikama na kontinentu.

Ta ljubavna veza ne samo što govori mnogo o mentalitetu dela Afrike koji se tek ratosiljao kolonizatora, nego pre svega otkriva odnos kakav su crni ljudi na Jamajci, Karibima i možda i u Americi imali prema idealizovanom kontinentu, o kome se dosta maštalo, a malo zaista znalo, piše novinar „Afrika riporta“ Olivije Marbo.

Pratite nas

Najčitanije

Slične vesti